22 de ierarhi din toată lumea au slujit pe scenă la Iași
Deși a fost mai frig în ultimele zile, ba chiar a și plouat, cei peste 35.000 de oameni care au participat la slujba de Liturghie s-au bucurat de o dimineață cu soare, chiar dacă plină de frig. 22 de înalți ierarhi, din România și toată lumea, au fost pe scena amplasată în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru a ține slujba cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. N-au lipsit nici episcopii români de la comunitățile din preajma țării, precum IPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Siluan, episcopul ortodox român al Ungariei, PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, cât și invitați care vin deja an de an la Iași, precum IPS Qais, episcop de Erzurum, și PS Grigorios, episcop de Mesaoria.
De altfel, în timpul slujbei, predica a fost ținută de IPS Nikitas, arhiepiscop de Thyateira și de Marea Britanie, care a transmis un mesaj pentru pace în întreaga lume.
„Încă de la început, credincioșii călătoreau la Ierusalim și în alte locuri sfinte de închinare pentru a-l cinsti pe Iisus Hristos. Documentele și textele istorice confirmă acest lucru, așa cum prezența și rugăciunile voastre confirmă faptul că această tradiție nu s-a pierdut în negura timpului. Pelerinajul este parte din viața noastră de creștini și acest lucru nu trebuie să se piardă. Însăși Sfânta Parascheva a fost pelerină, după cum aflăm din textele ce s-au scris despre ea. A călătorit și a trăit în Ierusalim și în Locurile Sfinte până când a fost călăuzită să se întoarcă în patria sa. (…) Unii vin aici cerând binecuvântări și minuni pentru ei înșiși, în timp ce alții vin doar pentru a cere pace pentru lume. Poate că aceasta este cea mai mare nevoie a zilelor noastre – ca pacea să se sălășluiască și să umple inimile și mințile tuturor oamenilor”, a spus IPS Nikitas, în predica sa.
Premieră, hirotonisirea unui diacon
Autoritățile și organizatorii au fost surprinși de numărul mare de pelerini care ocupă, de joi, străzile orașului. Spre deosebire de alți ani, durata pelerinajului e mai scurtă cu câteva zile, iar numărul mare de pelerini nu s-a mai întins pe cele aproape 10 zile sau chiar două săptămâni de pelerinaj, ci au venit cu toții în 6 zile și încă mai urmează. De aceea, de joi încoace, sunt în medie peste 40.000 de oameni la rând, recordul fiind depășit în fiecare zi. În dimineața zilei de 14, la ora 10.00, jandarmii estimau că sunt 46.000 de oameni care așteptau la rând, iar peste 205.000 au trecut în total de la începutul pelerinajului. Lor li se vor adăuga o parte din cei 35.000 care au participat la slujbă, în fața Mitropoliei.
Spre deosebire de ultimii ani, Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, nu a mai oferit nicio distincție specială credincioșilor sau preoților. A fost înregistrată însă, o premieră – pentru prima dată de când acesta este mitropolit, în timpul Liturghiei de Sfânta Parascheva, un diacon a fost hirotonit preot. Acesta va sluji în județul Botoșani, aflat tot sub coordonarea Arhiepiscopiei Iașilor și a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În predica ținută la finalul slujbei, IPS Teofan a vorbit despre rostul pelerinajelor și răbdarea oamenilor de a stat cu zecile de ore, în frig, pentru o clipă petrecută în fața moaștelor.
„De unde vine acest dor al pelerinilor, cum se împlinește el într-o clipă de prezență în fața cinstitelor moaște ale sfinților? Sufletul multor pelerini este un dor care îi arde. Dacă nu ai acest dor, dacă nu tinzi spre el, nu poți înțelege demersul pelerinului: în realitate omul înțelege cu adevărat numai ce experimentează. Pelerinii mărturisesc din experiența proprie sau din experiența istoriei că fără Dumnezeu totul doare. Viața doare, moartea doare, succesul doare, înfrângerea doare. Durere pe toată linia. Pelerinii, în tăcerea lor, ne roagă să înțelegem că singura soluție adevărată pentru problemele noastre este viața cu Dumnezeu. Dacă suntem cu el în familie ne este mai bine, cu el singurătatea este trăită mai cu nădejde, cu Dumnezeu succesul nu duce la mândrie, iar înfrângerea nu ne aruncă în disperare. Ancorat în Dumnezeu, omul găsește mai ușor de lucru pentru că se mulțumește și cu mai puțin, până va veni și ceva mai mult”, a spus IPS Teofan.
Oficial, astăzi se încheie pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, însă ele vor rămâne așezate în baldachin până când rândul de oameni va încăpea în curtea interioară a Catedralei Mitropolitane. Cum la momentul slujbei așteptau 50.000 de oameni, iar o bună parte dintre cei care au participat la Liturghie se vor așeza și ei la rând, va mai dura cel puțin 24 de ore până când se racla va fi așezată înapoi în lăcașul de cult, unde stă tot timpul anului.
Fotografii: doxologia.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ClaraM • 14.10.2024, 16:54
Ori suntem un popor de ignoranti ori suntem atat de disperati incat nu ne ramane decat sa ne rugam (la orice, chiar si la niste oase). Vazand calitatea celor care ne conduc sau vor sa ne conduca in viitor cred ca suntem si una si alta. Amin.
IulianH6 • 14.10.2024, 14:53
Cele mai mari „minuni” românești sunt: ignoranța, analfabetism, educație foarte slabă, credulism, servilism, habotnicie, manipulare, coruptie, escrocherii, hoții de miliarde de euro, țepe, devalizarea țării, distrugerea economiei, după care escrocii si-au dat si pensii speciale, Halal îndatorarea țării cu 180 de miliarde euro, noile generații se nasc datori vânduti. Halal minuni.