Autorităţile nepaleze vorbeau ieri de cel puţin 2.200 de morţi şi peste 5.000 de răniţi în urma cutremurului de 7,8 grade care a lovit sâmbătă, însă deocamdată nu se poate vorbi despre un bilanţ al tragediei. Sute de alpinişti sunt încă dispăruţi după ce taberele lor au fost măturate de avalanşele provocate de seism, dar şi de cele peste 40 de replici care i-au urmat. Printre cei care au pierit se numără şi Dan Fredinburg, un director al Google, de 33 de ani, care lucra alături de echipa sa pentru proiectul Google Maps. Salvatorii au povestit că niciodată nu s-au înregistrat mai mult de 16 victime într-un an pe “Acoperişul lumii”. În acest timp, în capitala Kathmandu, dar şi în aşezările din apropiere, sute de clădiri au fost complet distruse. După ce şi-au văzut rudele strivite sub dărâmături, oamenii se tem să mai intre în vreo clădire, de teamă că următoarea replică a seismului le va lua şi lor viaţa. Aşa se face că mii de localnici şi turişti şi-au întins pături pe străzile şi în parcurile din capitala Nepalului şi au preferat să doarmă sub cerul liber.
O tragedie pe care o aşteptau
În timp ce India a trimis deja ajutoare, dar şi soldaţi care să ajute la evacuarea cetăţenilor săi din Nepal, statele lumii s-au aliat şi încearcă să contribuie cu bani, oameni sau ajutoare. Din păcate, se pare că această tragedie a fost una pe care seismologii nepalezi au prevăzut-o. Chiar săptămâna trecută, aceştia s-au adunat în capitală pentru a analiza modul în care autorităţile ar putea reacţiona în cazul unui asemenea dezastru. Printre punctele slabe stabilite în timpul întâlnirilor s-au numărat supraaglomerarea oraşului şi standardele scăzute de construcţie a clădirilor, având în vedere că Nepalul e localizat la întâlnirea a două mari plăci tectonice.
«Nu există operaţiuni de căutare, ci de identificare»
Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, 28 de cetăţeni români s-au aflat în Nepal în timpul cutremurului devastator, iar, din fericire, toţi au anunţat că sunt teferi. Printre aceştia, patru alpinişti experimentaţi au fost surprinşi de avalanşele de pe Everest: Justin Ionescu, Zsolt Torok, Teofil Vlad şi Alex Găvan (de la stânga la dreapta).
Cu cei doi din urmă ţine legătura şeful salvamontului din Argeş, Ion Sănduloiu, care ne-a explicat ce se întâmplă de obicei cu cei care mor pe “Acoperişul lumii”. “Eu nici în cărţi nu am citit despre o asemenea avalanşă în Himalaya, e un şoc pentru toţi salvamontiştii din lume. Practic, acolo nici măcar nu există operaţiuni de căutare, pentru că aria e atât de mare, iar altitudinea atât de înaltă, încât salvatorii pot să se care doar pe ei înşişi. De la 6.000 de metri în sus e greu să cari şi un rucsac de 10 kilograme. Singurul lucru pe care îl pot face salvatorii e să verifice taberele şi să încerce o identificare a celor care mai trăiesc”, ne-a spus Sănduloiu.