James Longman, corespondentul de politică externă al postului american de televiziune ABC News, a comparat sâmbătă pe Twitter două hărți ale Ucrainei din timpul „ocupației ruse”, una cu situația din martie, cealaltă cu evoluțiile din noiembrie, care arată că trupele Kievului au recâștigat 50% din teritoriul țării.

Comparația vine la o zi după ce soldații ruși s-au retras complet din Herson, cel mai mare centru urban cucerit de forțele lui Putin de când Kremlinul și-a lansat invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

„Iată de ce Ucraina crede că victoria militară totală este posibilă. Pentru ei, a negocia înseamnă a-i oferi lui Putin teritoriu. Dar ei au câștigat deja înapoi 50% din ceea ce Putin a luat la începutul războiului”, a scris Longman, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă pe 26 martie 2022 | Sursa: War_Mapper via James Longman / Twitter.com
Cât teritoriu mai ocupau trupele ruse în Ucraina pe data de 12 noiembrie 2022 | Sursa: War_Mapper via James Longman / Twitter.com

După eliberarea Hersonului, drapelul ucrainean a fost arborat în centrul orașului de soldați. Șeful adjunct al consiliului regional din Herson, Yurii Sobolevskyi, a confirmat și el, pe canalul propriu de Telegram, că Hersonul e acum controlat, din nou, de Kiev.

„Administrația de stat a regiunii Herson. Fotografia a fost făcută astăzi. Dispariția misterioasă a știți voi ce… Herson a fost, este și va fi doar ucrainean. Și dacă nu noi, atunci voi (trupele ruse – n.r.) vă veți scoate zdrențele (steagurile rusești – n.r.)”, a scris el.

Putin a transmis că este dispus să poarte negocieri cu Kievul și cu președintele Volodimir Zelenski pentru a opri războiul, dar numai dacă partea ucraineană e de acord cu condițiile sale.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la sfârșitul lunii octombrie la televiziunea de stat rusă: „(Suntem) gata să discutăm cu Occidentul despre reducerea tensiunilor, dar numai dacă există propuneri realiste bazate pe o abordare imparțială”. Declarația lui Lavrov nu clarifică ce „propuneri realiste” ar fi acceptabile pentru Putin sau cu ce țări ar fi acesta dispus să discute.

Rajan Menon, director în cadrul organizației Defense Priorities, a declarat sâmbătă pentru Newsweek: „Au existat relatări de presă potrivit cărora SUA și Marea Britanie încearcă să convingă China, la summitul G20, să ajute la negocierile de pace. Nu sunt sigur ce părere au ucrainenii despre acest lucru, pentru că nu au încredere în Putin. Ei simt că câștigă teren din punct de vedere militar. Acesta este un moment teribil pentru a accepta o încetare a focului. Acest lucru ar lăsa bucăți mari de teritoriu ucrainean în mâinile rușilor”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News