Miercuri a devenit cea mai sângeroasă zi de la schimbarea brutală a fostului regim, informează și The Guardian. Numărul victimelor variază însă în funcție de sursă.

Ko Bo Kyi, secretarul Asociației pentru Deținuții Politici, a declarat că cel puțin 18 persoane au fost ucise miercuri de forțele de securitate, însă Associated Press a raportat că 33 de persoane au fost ucise.

Christine Schraner Burgener, trimisul ONU, anunță 38 de victime pentru ziua de miercuri și un total de peste 50 de morți și mult mai mulți răniți în perioada cuprinsă între momentul loviturii de stat de luna trecută și ziua de azi, 3 martie.

Mulțimile au continuat să iasă zilnic în stradă, din ziua loviturii de stat, ca să ceară ca armata să restabilească democrația în Myanmar, iar liderii aleși să fie eliberați. Thinzar Shunlei Yi, un activist pentru drepturile omului, spune că folosirea forței de către militari împotriva protestatarilor este un „masacru”.

O tânără de 19 ani din Mandalay, care purta un tricou cu înscripţia „Totul va fi în bine”, a fost împuşcată mortal în timpul protestului de miercuri. De asemenea, un adolescent de 14 ani se numără printre victime.

În Monywa, șase persoane au fost ucise și cel puțin 30 au fost rănite.

De asemenea, cel puțin opt persoane au fost ucise într-un cartier din Yangon, după ce forțele de securitate au deschis focul cu arme automate, la lăsarea serii, potrivit Reuters.

„Voi merge în continuare în prima linie. Dacă sunt împușcat și mor, atunci aşa a fost să fie. Nu mai suport„, a declarat un protestatar care a asistat la represiunea dintr-o localitate din nordul Okkalapa.

Potrivit acestuia, în jurul orei 17:00, ofițerii au tras cu gloanțe de cauciuc asupra celor aproximativ 100 de protestatari, iar apoi soldații au tras cu muniţie de luptă. Protestatarul a spus că un bărbat de lângă el a fost împușcat și a supraviețuit, însă a putut să-l ducă la spital doar după ce poliția a plecat.

„Nu suntem teroriști, suntem civili, încercăm să ne recuperăm democrația. Protestăm pașnic, dar ei ne terorizează”, a spus un alt protestatar.

Aproape 1.300 de persoane au fost reținute de când armata a preluat puterea pe 1 februarie.

Miercuri au fost anunțate două noi acuzații împotriva președintelui Win Myint, printre care o presupusă încălcare a constituției, pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News