Descoperită în aprilie 2023, cometa, supranumită și „cometa de Anul Nou”, va ajunge la doar 13,5 milioane de kilometri de Soare și ar putea atinge o magnitudine de 4.5. Prin comparație, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), supranumită până acum „cometa secolului”, a luminat cu o magnitudine de 0,22 în toamna anului 2023, anunță The Planetary Society.

Pentru persoanele din emisfera nordică, corpul luminos poate fi observat destul de greu aproape de răsărit, iar de la mijlocul lunii ianuarie nu va mai fi vizibil din cea mai mare parte a emisferei. Din emisfera sudică, însă, va fi posibil să vedem cometa imediat după apusul soarelui deasupra orizontului, în vest. Cometa va apărea seara, mai sus pe cer, iar acela va fi cel mai bun moment pentru observarea ei.

Ca reper, vă puteți ghida după constelația Capricorn, deasupra orizontului vestic, la scurt timp după apusul soarelui. Ea va putea fi observată cu ochiul liber, dar vizibilitatea depinde de zonă, condiții meteo și nivel de poluare, iar o locație mai întunecată vă poate oferi un adevărat spectacol.

Deși a fost descoperită în 2023, ultimele date sugerează că ATLAS C/2024 G3 se află pe o orbită de aproximativ 160.000 de ani, ceea ce înseamnă că, probabil, a supraviețuit cel puțin unei alte apropieri de Soare înainte, mai spune sursa citată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News