Născută în urmă cu peste un secol, când nici măcar Reşiţa nu avea încă statut de oraş, într-o familie de etnici germani cu 8 copii, Barbara Massai a lucrat până când a ieşit la pensie la o secţie de cusătorie pantofi, a trecut prin două Războaie Mondiale, i-a supraviețuit soțului și fiicei și încă se poate mândri cu o viață activă și o judecată de invidiat.
Barbara Masai, s-a născut în 24 octombrie 1912, în municipiul de pe Bârzava, cu mai bine de un deceniu înainte ca Reşiţa să devină oraş; înaintea Regelui Mihai, despre care îşi aminteşte că s-a născut în 1921, „atunci s-a născut şi sora mea, de acolo ştiu!“.
Locuieşte pe strada Furnalelor din cartierul reşiţean Muncitoresc şi spune, în glumă, că vrea să treacă şi de 200 de ani. A trecut cu bine prin două războaie mondiale, iar numele i-a asigurat norocul de a scăpa de o eventuală deportare. Deşi e de origine germană, fapt care i-ar fi semnat sentinţa, numele maghiar i-a fost salvarea.
A avut o viaţă grea, a cusut pantofi o viaţă întreagă, şi-a pierdut soţul – care muncea ca lăcătuş – la jumătatea vieţii, iar la bătrâneţe a ajuns singură pe lume. Şi-a pierdut, în timp, toate rudele apropiate, inclusiv fata, în urmă cu opt ani. Are 103 ani şi jumătate şi spune că, în general, n-a fost bolnavă, a durut-o fierea o singură dată şi acum are probleme cu inima. A mâncat multă vreme pâine şi ceapă, untura fiind aproape un lux. În rest, n-a băut, n-a fumat şi n-a cunoscut o viaţă cu excese. Acum îşi duce zilele dintr-o pensie de 590 de lei, la care se adaugă alţi 90 de lei de pe urma soţului, veteran. De opt ani, este în grija unei vecine.
Femeia spune că secretul longevității sale sunt munca şi hrana sănătoasă. Nu a fumat şi nici nu a băut vreodată. Barbara Masai, deși nu mai aude foarte bine la vârsta ei, povestește că nu a fost niciodată bolnavă. Timpul liber şi l-a petrecut în mare parte citind sau plimbându-se alături de fiica ei, care din păcate a trecut la cele veşnice în urmă cu câţiva ani.
Acum, cea mai cea mai în vârstă femeie din Reşiţa este în grija unei vecine cu suflet mare, care îi asigură zilnic cele de trebuinţă. Este vorba de Maria Fara, o pensionară din Reşiţa, care a spus că se înţelege foarte bine cu bătrâna şi este o plăcere să ai grijă de ea.
„Nu mai are pe nimeni, a avut nepoţi de la fraţi, dar toţi au murit, spune vecina Fara Maria, care o îngrijeşte. Este o femeie foarte curajoasă şi puternică, nu e bolnăvicioasă, până acum am mai dus-o şi pe stradă, dar acum nu ştiu dacă mai merge, poate doar câte o plimbare când e soare. E bine, n-avem treabă cu ea. Şi a citit foarte mult, la viaţa ei a citit biblioteci întregi de cărţi, inclusiv în limba germană“.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro