Ia a fost scoasă din fondul vechi de piese al Muzeului Ţăranului Român, din colecţia „Mostre”, constituită din bunuri culturale de mare valoare artistică şi documentară, și este piesa centrală a expoziției Art Safari.

Fotoreporterul Libertatea a fost la expoziție și a surprins cămașa populară în câteva imagini.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Despre cea mai veche ie românească

Cămaşa a fost achiziţionată de Alexandru Tzigara-Samurcaş, fost director al Muzeului de Artă Naţională „Carol I”, din localitatea Breţcu, Trei Scaune, cu informaţia luată din teren că a fost cusută în 1795. Date sunt consemnate într-o mică etichetă cusută la gulerul piesei, ceea ce îi oferă acesteia o valoare sporită, potrivit unui comunicat de presă al Art Safari citat de Agerpres.

„Cămaşa se integrează în specificul zonei, fiind încreţită la gât în stil carpatic, cu altiţă pe umăr. Trupul este alcătuit din patru stani de pânză de bumbac, ţesută în casă în două iţe. Altiţele sunt realizate din acelaşi tip de pânză. Din păcate, mâneca nu a mai rezistat timpului, iar în zona de prindere a altiţei de mânecă se văd urmele voalului din care era alcătuită”, a transmis Art Safari.

Expoziţia temporară Art Safari este organizată în perioada 30 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024 și va cuprinde şi alte comori din folclor din colecţia MŢR.

Biletele se pot lua de pe site-ul artsafari.ro sau direct de la intrare (Lipscani, nr. 18-20, București).

 
 

Urmărește-ne pe Google News