Potrivit declaraţiilor profesorului universitar Vasil Nikolov, aici se extrăgea sare şi în urmă cu 7.400 de ani. Nikolov a declarat pentru Agerpres că, încă de pe atunci, metoda folosită era foarte avansată pentru acele timpuri şi se poate spune că era vorba de producţie la scară industrială.
Apa sărată care venea dintr-un izvor subteran se turna în nişte vase ceramice care se puneau în cuptoare speciale, apa se evapora, iar în vas rămânea doar sarea. Într-un cuptor se produceau circa 25-26 de kilograme de sare pe zi, sau aproximativ zece tone pe an.
În aceeaşi epocă, neoliticul târziu, pe teritoriul României de astăzi, în Bucovina, oamenii produceau sare după o metodă mult mai primitivă, turnând apa sărată în foc şi după aceea separând sarea de lemnele arse, explică cercetătorul.
În schimb, în acele timpuri, lângă Provadia se dezvoltase o adevărată industrie şi oamenii de aici făceau comerţ cu sarea şi aveau un trai foarte bun pentru acea vreme. Aici a fost descoperită o locuinţă de două etaje cea ce reprezenta un foarte mare lux.
„În timp ce în restul lumii oamenii trăiau în peşteri şi sub cerul liber, aici se construiau case de două etaje”, spune şi Nikolai Hristov, directorul Muzeului de istorie din Provadia.