„Am luat o sticlă de şampanie doar pentru a ne da seama de vârsta epavei, pentru că nu găsisem un nume sau alte detalii care să ne dea indicii. Am gustat-o şi este fantastică…are un gust foarte dulce, se poate simţi şi o aromă de ghinde dar şi un mirost puternic de tutun”, a declarat scufundătorul Christian Ekstrom.
Experţii spun că judecând după forma sticlei, şampania a fost fabricată în secolul al XVIII-lea, însă pentru analize temeinice recipientul şi conţinutul acestuia au fost trimise spre studiere specialiştilor francezi.
„Suntem 98 % siguri că este vorba despre şampanie Veuve Clicquot şi a fost realizată probabil între anii 1772 şi 1785”, a adăugat Ekstrom, precizând că vaporul se deplasa probabil către Sankt Petersburg, capitala Imperiului Rus în acea perioadă.
La momentul de faţă, titlul de cea mai veche şampanie este deţinut de Perrier-Jouet, care are două sticle datând din anul 1825.
Richard Juhlin, un specialist suedez în şampanie, este de părere că sticla ar putea valora aproximativ 68.000 de dolari dacă este într-adevăr din secolul al XVIII-lea.
Foto Simbol / Northfoto