Ghimbir

Vrei sa te incalzesti? Fă-ți un ceai dintr-o linguriță de ghimbir ras, adaugă lămâie și o linguriță-două de miere. Ceaiul este foarte energizant si are efect maxim, mai ales dimineața. Mierea îti va da energie, grație conținutului bogat în vitamine și minerale, iar ghimbirul va pune în mișcare sângele și îți va detensiona mușchii.

Cătină

Cătina este foarte bogată în vitamine. Din aceasta cauză, ceaiul de cătină pe timp de iarnă poate înlocui o parte din vitaminele pe care le luăm vara, în special din fructe si legume proaspete. Pe de altă parte, cătina stimulează organismul să se încarce de energie și îl ajută să se adapteze mai ușor la trecerea bruscă de la căldura la frig. Pentru îndulcire, folosește miere, nu zahăr.

Măceșe

Fructele de măceș sunt vasodilatatoare, deci protejează vasele de sânge, dar aduc și un surplus de vitamina C. Ca si ceaiul de catină, cel de măceșe ajută organismul să se adapteze rapid la schimbările de temperatură și te ține departe de gripe și răceli, crescându-ți imunitatea.

Soc

Se știe că florile de soc au proprietăți diuretice, laxative și antinevralgice, provoacă transpirație abundentă, ajutând astfel la scăderea temperaturii. De aceea, ceaiul de soc este util în tratarea răcelilor, gripelor și bronșitelor, împiedică curgerea nasului și a ochilor. Este recomandat a fi consumat la debutul răcelii.

Cimbru

Cimbrul este un puternic dezinfectant și combate tusea, infecțiile respiratorii, cele intestinale și/sau urinare. Pentru ceai, este indicată o combinație de cimbru, mușețel și soc. Rezultă o infuzie foarte eficientă pentru combaterea gripei, a răcelilor și a bronșitelor.

Coji de fructe

Din cojile de fructe(mere, portocale etc.), lăsate câteva zile la uscat, poți să-ți faci ceaiuri toată iarna. Ceaiurile de coji de fructe sunt nu doar aromatizate, ci și pline de vitamine, iar în combinație cu iasomia, bunăoară, te încălzesc și îți conferă o stare de liniște, de bine. De aceea, un astfel de ceai este indicat a se consuma seara, înainte de culcare.

Echinaceea

Echinaceea, o plantă de-a dreptul miraculoasă, are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Prin urmare, ea poate lupta impotriva oricărui fel de infecție microbiană. Efectele sale antipatogene se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ și unele minerale, cum ar fi cupru, potasiu, iod și fier, împreună cu vitaminele A, E si C. În combinație cu mure și coada șoricelului, echinaceea este eficientă și în prevenirea și tratatrea cistitei.

Scortișoară

Nu întâmplător, scorțișoara se folosește la vinul fiert. Ea măreste temperatura corpului, te protejează de răceli și te ajută să faci față frigului. Desigur, nu o să bei vin fiert dimineața la prima oră. Dar, poți să presari un pic de praf de scortișoară în cafeaua sau ceaiul de dimineață, și vei avea parte de un început de zi mult mai vioi.

Urmărește-ne pe Google News