- Prim-procurorul Zăvoianu a clasat plângerea unei fetițe din Dobrun, Olt, care susține că a fost agresată sexual de șoferul microbuzului școlar: “Fapta nu există, nu e prevăzută de legea penală”
- Există mărturii potrivit cărora bărbatul a agresat peste 10 fetițe, însă doar cinci dintre ele l-au reclamat la poliție.
- Deși își cred copilele, care spun că șoferul le pipăie frecvent pe sâni și pe picioare, părinții din satul de lângă Caracal și-au retras plângerile, “că ne facem de râs”
Aceasta este povestea celeilalte Alexandra. O fetiță de 13 ani, din satul Roșienii Mari, comuna Dobrun, de lângă Caracal.
Pe 30 martie anul acesta, Alexandra a luat microbuzul școlar, pentru a merge la un spectacol, cu ansamblul de dansuri din comună. Șoferul microbuzului, nea Mihai, în vârstă de 60 de ani, are și un magazin lângă școală.
“Înainte de plecare, Alexandra a intrat în magazin să cumpere gumă. El s-a dat după tejghea, s-a apropiat de fetiță, i-a pus mâna pe sâni, a apucat-o de umeri și a pupat-o strâns pe obraz. A întrebat-o dacă are prieten. Fata i-a spus că nu. Atunci el a răspuns că o învață el cum să iubească”
mama Alexandrei, Aura Barbu
Fetiței i s-a făcut frică
Era într-o vineri. La întoarcere, sâmbătă, Alexandra i-a relatat mamei episodul din magazin. “El a mai făcut lucruri din astea, mi-a pus o palmă pe fund, odată. Și alte fete mi-au spus că au pățit la fel. Dar de data asta m-am temut să nu fie mai mult. Și de aceea am spus”, explică fetița.
Mama ei a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe unul dintre agenții de poliție din comună, Teodor Preda. Acesta i-a răspuns că e pe teren, nu are timp. Să vină luni la secție. “Luni, la 7 dimineața, l-am sunat iar. Mi-a spus iar că e ocupat, să vin miercuri. Atunci am închis telefonul și am sunat la 112. A venit un echipaj în vreo 20 de minute”, spune Aura. După venirea celor de la 112, a apărut și șeful de post, Eugen Țenea, în curtea Aurei. În declarațiile din dosar, Țenea menționează că “s-a autosesizat”.
Aura a discutat cu alte mămici ale căror copii erau în aceeași situație și le-a convins să depună și ele plângere împotriva lui nea Mihai. Să vină cu fetițele la secție, să dea declarație.
Din 15 fetițe agresate, doar 5 au depus plângere: «N-au vrut să se pună rău cu primăria»
Aura Barbu știa de la Alexandra de 15 fetițe care ar fi fost agresate de șofer. Dar părinții multora au refuzat să reclame. “Unii vor să ia copil în plasament și se tem să nu le fie respins dosarul. Alții iau ajutor social și nu vor să rămână fără. N-au vrut să se pună rău cu primăria”. Soția lui nea Mihai, Victoria, lucrează ca referent superior în primărie. Una dintre fiicele lui e asistentă medicală în comună.
Din 15, doar cinci copile, cu tot cu Alexandra, au dat declarație la secția de poliție, pe data de 3 aprilie. I.L., elevă în clasa a IX-a acum: “Declar faptul că în mai multe rânduri Nicolae Mihai îmi punea mâna pe sâni și picioare, ultima oară în urmă cu o lună, în microbuzul școlar”.
O altă declarație, de la M.P., elevă în clasa a VII-a:
“Nicolae Mihai îmi punea mâna pe picioare și sâni, m-a și descheiat odată la pantaloni, atingându-mă în zona intimă. (…) I-am spus mamei mele de cele întâmplate, însă, fiind plecată în Italia, la muncă, i-a zis bunicii mele să-i ceară socoteală lui Nicolae Mihai, însă aceasta nu a făcut-o, zicând că ne facem de râs”.
Nicolae Mihai a fost audiat și el ca martor. În sprijinul său a adus drept martori o vânzătoare de la magazinul lui și un bărbat pensionat pe caz de boală psihică.
La sfârșitul lui mai, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pe masa procuroarei Mariana Mihaela Măceșeanu. A urmat o nouă rundă de audieri. Și atunci Alexandra s-a trezit că doar două dintre fetele care depuseseră declarație ca martor au rămas lângă ea. Celelalte și-au retras plângerile.
Aura Barbu nu-și explică de ce.
“Cum să-ți vinzi copilul? Cum să-l dai pe un interes? Pentru fata mea trec și prin foc”.
Aura Barbu
Femeia spune că polițiștii ar fi fost prin sat și ar fi discutat cu părinții fetelor. Crede, de asemenea, că unii părinți ar fi acceptat bani de la familia lui Nicolae Mihai.
Demonstrația Poliției: Alexandra are prieten!
Cert e că polițistul Preda l-a căutat pe prietenul Alexandrei, Sebastian, și i-a luat și lui o declarație, în absența părinților sau a unui avocat. Din declarația prietenului, interpretată de procuroarea Măceșeanu, reiese că Sebastian “se întâlnește cu numita la poarta domiciliului acesteia, unde stau de vorbă până la ore târzii”.
Alexandra, elevă de 9 și 10, a lipsit trei săptămâni de la școală, de frica lui Nicolae Mihai. Apoi a luat note mici la testele de final de an. “Aceste aspecte nu pot fi reținute”, consemnează procuroarea Măceșeanu, “fiind infirmate de verificările efectuate ulterior”.
O evaluare psihologică, făcută de un specialist desemnat de Parchet, a stabilit că Alexandra a fost abuzată emoțional de presupusul abuzator, prezintă teamă față de persoanele de sex opus, prezintă stări anxioase ca urmare a incidentului descris, însă nu au fost evidențiate modificări ale comportamentului acesteia față de persoanele din familie”.
Parchetul: «Fapta nu există»
Pe 1 august, la locuința familiei Barbu a venit ordonanța de la Parchet, semnată de procuroarea Măceșeanu și de prim-procurorul Cătălin Alexandru Zăvoianu. Parchetul a decis clasarea cauzei, sub aspectul săvârșirii de agresiune sexuală, “întrucât fapta nu există (fapta din data de 30.03.2019”).
“Fapta nu există” nici în cazurile celorlalte patru fete care au depus plângere împreună cu Alexandra, pentru că “persoanele vătămate au precizat că nu au nici o probă în dovedirea celor susținute, refuzând în același timp să se supună efectuării unei expertize psihologice”. Iar Nicolae Mihai “nu a recunoscut că ar fi exercitat acte de agresiune sexuală”.
Tatăl Alexandrei, Laurențiu, lucrează cu ziua, în construcții. Mama Alexandrei primește ajutor social. Mai au un băiat, de 18 ani. După ce au aflat decizia Parchetului, Aura a amanetat lănțișorul de aur al Alexandrei. Cu banii astfel obținuți, a achitat onorariul avocatului pentru a contesta ordonanța dată de procurorii Măceșeanu și Zăvoianu. Acum așteaptă.
Polițiștii au rescris «frumos» declarațiile
“Îmi vând și casa, dacă trebuie. A pus mâna pe copilul meu, să plătească penal”, afirmă Aura, precizând că nu are nici un fel de pretenții în bani de la Nicolae Mihai. Nu vrea bani, vrea dreptate.
Până acum, instituțiile la care a apelat Aura, după ce-a aflat de episodul din 30 martie, i-au întors spatele: școala, inspectoratul școlar, Protecția Copilului, Primăria Dobrun, Poliția, Parchetul.
Polițiștii Țenea și Preda nu îi mai răspund acum la telefon Aurei Barbu. Într-o convorbire telefonică, agentul Țenea s-a mândrit cu faptul că a ținut dosarul la secție “patru luni, nu două, patru luni l-am ținut”.
Agentul Preda a rescris declarația prietenului Alexandrei, pe motiv că “nu e scrisă frumos și se supără doamna procuror ”, și l-a pus s-o semneze pe cea nouă, în care nu se regăsea tot ce declarase băiatul. Întrebat de Sebastian de ce i-a modificat declarația, Preda răspunde: “Nu e declarația ta, ce Dumnezeu? Ei, e total diferit! E interpretabilă, sunt aceiași termeni, vezi de treabă”, “Nu apare partea în care spuneam că Alexandra are coșmaruri cu el… Acum vreau să fie luată în seamă doar declarația veche. Dacă s-o găsi…”, “De ce să nu se găsească?”, “Păi, nu se găsește”, “Hai că sunt în concediu, am și alte treburi…”.
Polițistul: «E o răzbunare personală, așa am auzit»
Pe polițistul Preda l-am găsit făcând grătar, în curtea vilei sale din Dobrosloveni, la câteva case de locuința familiei Măceșeanu. “Cunosc speța, e despre răzbunare personală, doamna vrea să se răzbune pe șofer”, “De ce să se răzbune?”, “Nu știu exact, ceva cu o vânzare de teren, nu știu, dar așa am auzit, că e o răzbunare personală ”.
Soția șoferului: «Cum să fie pedofil? A crescut și el copii!»
Nicolae Mihai cina împreună cu soția, Victoria, când l-am vizitat. Locuiește în satul Chilii, la câțiva kilometri de Dobrun. Nu mai lucrează ca șofer de microbuz, primarul l-a mutat pe alt post: citește contoarele de apă din comună.
“E o răzbunare personală”, spune Nicolae Mihai.
Rep: De ce?
“Pentru că ne merge bine. Așa sunt oamenii, răi. Știți câți au vrut să-l vadă dat jos din postul de șofer de microbuz? Nu e prima oară când încearcă”, intervine soția lui, funcționar în primărie.
Rep: Cine, mama Alexandrei?
Nu, alții. Mama Alexandrei cred că ați văzut ce fel de femeie este… Iar fata… Să mă scuzați, are prieten, n-o să-și spele rușinea cu mine. Cum să facă soțul meu așa ceva? A crescut și el copii, avem două fete, a fost șofer de autobuz, îl știe toată lumea.
Rep: Dacă pui mâna pe copii când urcă în microbuz…
Asta nu înseamnă nimic. Iar Alexandra de ce stătea mereu pe banca din față, dacă zice că se dădea la ea? De ce nu stătea în altă parte?
Rep: Spune că are rău de mașină
Ei, are rău de mașină…
Tatăl din MApN: «Nu e treaba mea, nu vreau scandal»
Am reușit să discutăm și cu unul dintre părinții fetelor care și-au retras declarația. Mugurel Moraru, tată de familie, cadru militar. Depănușa porumb în curtea casei.
“De ce și-a retras fiica dumneavoastră plângerea? Credeți că minte?”, “Nu m-am îndoit nici o clipă că fiica mea spune adevărul”, “Și atunci de ce nu continuați acțiunea în justiție?”, “Am obținut ce-am vrut, nu mai e șofer pe microbuz. I-am spus și între patru ochi să-mi lase fata în pace. Nu vreau scandal”, “Dar sunteți militar, aveți cunoștință de o posibilă infracțiune…”, „Nu e treaba mea”, “Cum a suferit fiica dumneavoastră, vor suferi și alți copii”, “Fiica mea am vorbit eu cu ea și nu are nevoie de psiholog. V-am spus ce am avut de spus, acum vă rog să mă lăsați că am multă treabă”.
“Și dacă Nicolae Mihai se întoarce pe microbuzul școlii?”, “Cum să se întoarcă? Cine v-a spus asta? Nu se întoarce. Iar dacă mă înregistrați și mă dați la ziar, vă dau în judecată“.
Alexandra: «O să mă fac polițist sau procuror»
În camera ei, printre păpuși și plușuri, Alexandra stă cu genunchii la gură și așteaptă răspunsul la contestația trimisă Parchetului. Mama i-a instalat un pat în camera părinților, pentru că se teme să doarmă singură. Odată, l-a visat pe Nicolae Mihai, “mă certa că am spus”. Se teme că încep cursurile și va trebui să dea ochii cu fostul șofer, care are magazinul lângă școală.
Dar nu se îndoiește că “adevărul va ieși la suprafață, orice ar fi.
Iar când mă fac mare vreau să devin procuror sau polițist, să fac dreptate și pentru cei ca mine și ca mama”.
Alexandra
Aura Barbu, la cei 36 de ani ai ei, plânge când își amintește de copilărie. “N-am vrut să treacă și copiii mei prin ce-am trecut eu, greutăți, nedreptăți. Am vrut să se simtă iubiți, apărați. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă mi-e foame, dacă mi-e rău, dacă mi-e frig. Pe mine m-a abandonat mama de la naștere. Am fost gemeni, mama a ales băiatul, pe mine m-a lăsat la orfelinat, că aveam un umăr un pic deplasat. Eu, dacă eram în locul ei… eu aș fi ales fata…”
Despre cum au reacționat celelalte instituții ale statului și ce a decis Parchetul în legătură cu contestația depusă de Aura Barbu, veți afla în zilele următoare din Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro