O familie din cartierul Al Rimal din orașul Gaza a povestit postului tc citat cum au fost sfătuiți de rude și de vecini să plece de aici după ce Israelul a anunțat că va ataca zona. „Nu avem un loc sigur unde să mergem”, au răspuns ei.
Fâșia Gaza – enclava de coastă controlată de Hamas – a fost bombardată de raiduri aeriene de când ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a ordonat un „asediu complet” asupra zonei, inclusiv oprirea livrărilor de electricitate, alimente, apă și combustibil către enclavă. „Ne luptăm cu barbarii și vom răspunde în consecință”, a declarat Gallant.
Avioanele de luptă israeliene au lovit peste 200 de ținte în Gaza în cursul nopții, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului într-un comunicat. Bilanțul morților din Gaza se ridică acum la peste 900 de persoane, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Ministerul palestinian de Interne a declarat că majoritatea țintelor au fost „turnuri, clădiri rezidențiale, facilități civile și de servicii și multe moschei”. Hamas a negat că a folosit vreunul dintre turnurile vizate.
Un locuitor în vârstă de 29 de ani din Al Sudaniya, în nordul Fâșiei Gaza, a descris haosul total atunci când loviturile aeriene au lovit cartierul său duminică dimineața.
„Membrii familiei mele au început să țipe și să se grăbească să iasă din casă, fiecare dintre noi fugind în direcții diferite”, a declarat el pentru CNN, adăugând că întregul său cartier a fost distrus „fără niciun avertisment prealabil”.
Vecinii săi au fost prinși sub dărâmături, iar el putea auzi apelurile lor de ajutor, a spus el.
Nu există buncăre speciale aici
Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA) a declarat că a transformat 83 dintre școlile sale din Gaza în adăposturi improvizate, dar luni acestea erau deja la 90% din capacitate, peste 137.000 de persoane adăpostindu-se de loviturile israeliene.
Spre deosebire de orașele din sudul Israelului, teritoriul nu are adăposturi antiaeriene sau buncăre dedicate care să protejeze civilii de loviturile aeriene.
Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri de pe glob, unde trăiesc aproximativ două milioane de oameni, Potrivit UNRWA, mai mult de jumătate dintre locuitorii acestei zone se confruntă cu insecuritatea alimentară și trăiesc sub pragul sărăciei.
Israelul, care controlează cea mai mare parte a energiei electrice, a apei, a combustibilului și o parte din produsele alimentare din Gaza, impune deja o blocadă terestră, maritimă și aeriană strictă asupra Gaza, dar obișnuia să permită anumite schimburi comerciale și asistență umanitară prin cele două puncte de trecere pe care le controlează.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat luni că situația umanitară din Gaza era deja „extrem de gravă înainte de aceste ostilități”, iar „acum nu va face decât să se deterioreze exponențial”.
„Nu avem apă; a fost tăiată ieri (luni). Abia dacă avem curent electric sau internet și nu putem ieși din casă pentru a cumpăra mâncare, deoarece devine din ce în ce mai periculos.”. De fiecare dată când se aud avioane, „ne ascundem sub masă”, a spus unul dintre locuitori, pentru CNN.
Foto: Hepta
Nad4 • 12.10.2023, 21:32
Sunt oameni prinsi la mijloc...nici nu pot pleca..iar dacă rămân aia nu e viata...cred!!
symypescarul • 12.10.2023, 12:48
Pai sa-i predea pe teroristi in schimbul mancarii,sau sigurantei lor si a familiei