Ceapa are valoare atat nutritiva, cat si in fitoterapie, datorita faptului ca reprezinta o sursa bogata de saruri minerale, vitamine, zaharuri si substante cu caracter antibiotic, toate avand actiuni benefice asupra organismului, ne informeaza specialistii revistei „Farmacia ta”. Putini sunt cei care stiu ca aceasta leguma contine vitaminele A, B si C, saruri de sodiu, de potasiu, calciu, fier, fosfor, iod, siliciu si fluor, enzime care se distrug prin preparare termica.
Iata cum actioneaza componentele din ceapa:
Sarea de iod. Asigura functionarea normala si integritatea glandei tiroide, supletea si comportarea fiziologica a vaselor de sange.
Sarea de calciu. Asigura integritatea scheletului si previne instalarea osteoporozei.
Sarea de siliciu. Asigura elasticitatea vaselor de sange, prevenind instalarea fenomenului de scleroza.
Sarea de fosfor. Intra in compozitia oaselor si a elementelor sistemului nervos. Este responsabila de ceea ce se numeste „energie nervoasa”, intelectuala si sexuala.
Sarea de sulf. Are efect depurativ. Intra in compozitia fanerelor (dinti, par, unghii) si are calitati antiinfectioase, antireumatice, antialergice etc. Aceste saruri au calitati terapeutice in afectiunile reumatismale, in ateroscleroza, artritism, in afectiunile hepatobiliare de tip diskinetic, in diverse afectiuni ale pielii, arterite, hipertensiune arteriala s.a.
Mai mult, ceapa e un stimulent general al organismului in fenomenele de astenie fizica, intelectuala si de crestere; de asemenea, stimuleaza endocrin si are calitati afrodiziace; ceapa are si calitati hipnotice, prin favorizarea instalarii somnului.
Poate fi folosita ca adjuvant alaturi de medicamentele specifice in hipertensiunea arteriala, ducand la scaderea ei si la prevenirea accidentelor vasculare, iar datorita actiunii antitrombocitare, ceapa imbunatateste circulatia sangelui la nivelul capilarelor, mai ales a celor situate in inima si creier. Are actiune diuretica accentuata, cu eliminarea ionului de clor, a ureei si a acidului uric, fiind folositoare in cazurile de litiaza urica.
Ceapa are actiune antiseptica si antitusiva, contribuind la eliminarea secretiilor aparatului respirator.
Preparate din ceapa:
Siropul de ceapa impotriva tusei si a guturaiului: se taie ceapa in rondele subtiri care se pun intr-un castron, peste ele se adauga zahar si se lasa la macerat 24 de ore. Din lichidul obtinut se consuma 2-5 linguri pe zi, in functie de varsta.
Maceratul de ceapa contra gripei: se taie doua cepe felii, care se macereaza intr-un vas timp de 6 ore cu 500 g apa. Din lichidul rezultat se beau 100 ml intre mese si la culcare (3 doze pe zi), timp de 15 zile. Sucul de ceapa proaspat: se amesteca o cantitate egala de lapte cald, indulcit cu miere; este eficace in ascita.
Sucul de ceapa coapta la cuptor, indulcit cu miere, este eficace in bolile aparatului respirator si in cele ale vezicii urinare.
Cataplasmele cu ceapa tocata si stropita cu spirt sunt foarte eficace in entorse si lovituri (le dezumfla si dispare durerea).
Vinul de ceapa: se obtine din 300 g ceapa taiata care se macereaza cu 0,5 litri vin alb si se indulceste cu 100 g miere. Se administreaza cate doua linguri pe zi, ca diuretic si antihelmintic.