Tudorel Toader spune că recidiva a scăzut în România: De la 46%, acum, am coborât sub 40%, a spus ministrul Justiției, duminică, la Parlament. ”Recidiva n-a crescut din momentul recursului compensatoriu, recidiva este în scădere, sunt recidivişti care au intrat sub imperiul legii, după cum sunt recidivişti şi care n-au beneficiat de recursul compensatoriu. Prin urmare, nu legaţi starea de recidivă de impactul în lege privind recursul compensatoriu”, a afirmat Toader, la Palatul Parlamentului.
Reprezentanții ANP spun că recidiva e sub unu la sută
În sprijinul șefului de la Justiție au sărit și reprezentanții ”Penitenciarelor”, ”În perioada 19.10.2017–26.01.2018, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 1031 de persoane, fiind admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 3427 de persoane. Din totalul celor 4458 de persoane care au beneficiat de măsurile compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, ponderea celor care au recidivat se situează sub pragul de 1%”, se precizează în comunicatul ANP.
Sindicaliștii vin cu cifre care arată că 2/3 dintre pușcăriași se întorc în penitenciar
De cealată parte, sindicaliștii din sistem au venit cu altă variantă. ”Asistăm la o altă încercare de a dezinforma opinia publică, pe fondul prezentării în mass-media a infracțiunilor comise din ce în ce mai frecvent de către foștii deținuți care au făcut obiectul grațierii mascate. Sunt deja peste 4.000 de beneficiari și, statistica nu minte, 2/3 se vor întoarce în penitenciar, lăsând în urmă mii de victime pentru care Statul Român nu pare a fi interesat să găsească vreo compensație. Inițial, ministrul Justiției a încercat să ascundă numărul real al deținuților care au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor privative de libertate (6 zile considerate executate la fiecare 30 de zile de detenție) și a faptului că, prin lege, practic toți deținuții (hoți, corupți, tâlhari, pedofili, violatori, criminali, etc) beneficiază de un act de clemență. (…) În realitate rata reîncarcerării sau recidiva reală (reoffending rate) în România este de peste 40% recidivă (postcondamnatorie și postexecutorie) la care se adaugă cel puțin 20% deținuți cu antecedente penale, care comit infracțiuni după expirarea termenului de încercare. (…) Înainte de recursul compensatoriu în penitenciarele românești se aflau aproape 25.900 de deținuți, astăzi ne apropiem de 23.000 (o parte dintre cei 4.000 de beneficari ai recursului s-au întors), iar în țările din Europa sunt peste 12.000 de deținuți români”, se arată în comunicatul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro