Este cel mai mic interval faţă de miezul nopții de când acest sistem a fost introdus pentru prima dată, în 1947.
Rachel Bronson, preşedintele şi directorul general la Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din domeniul nuclear, a declarat că decizia de a muta limbile ceasului şi mai aproape de momentul final faţă de poziţia de anul trecut, când era la 100 de secunde până la miezul nopţii, s-a datorat „în mare parte, deşi nu exclusiv, pericolelor tot mai mari reprezentate de războiul din Ucraina”.
Până acum, punctul cel mai riscant fusese poziţia anterioară, de 100 de secunde înainte de miezul nopţii, care a fost stabilită în ianuarie 2020, pentru a reflecta înrăutăţirea relaţiilor dintre marile puteri. Riscul a fost menţinut în acest punct şi în 2021 şi 2022.
În timpul Războiului Rece, contextul istoric în care a fost realizat acest ceas metaforic, „Doomsday Clock” ajunsese la două minute de miezul nopţii, în timpul testelor cu bombe cu hidrogen efectuate de SUA şi Uniunea Sovietică în 1953.
Artista din Chicago, Martyl Langsdorf, a creat imaginea ceasului, în urmă cu 75 de ani, la comanda oamenilor de ştiinţă care au construit bomba atomică ce a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.
Buletinul Oamenilor de Știință Atomic, care organizează dezvăluirea anuală a acelor ceasului, îşi are sediul la Universitatea din Chicago, vizavi de locul de naştere al Epocii Atomice. Acolo, în 1943, Enrico Fermi a realizat experimentele ce au condus la dezvoltarea primei bombe atomice.
Evenimentul are loc, în fiecare an, din 1947.