UPDATE. Ceasurile electronice din Europa arată, din nou, ora exactă, după ce au rămas în urmă cu 5 minute din cauza statului Kosovo.

Reprezentanţii furnizorului sârb de energie Elektromreza Srbije (EMC) au anunţat joi că generatoarele electrice din Kosovo, despre care au spus că erau vinovate pentru apariţia acelui deficit, şi-au reluat producţia normală în data de 3 martie, conform Agerpres.


Dar cum de este posibil acest lucru? Ei bine, aici intervine puțină fizică. Întâi de toate trebuie menționat că statul kosovar consumă de două luni energie electrică din rețeaua continentală fără să plătească. Acest lucru destabilizează rețeaua mai departe pentru toți ceilalți. Și asta pentru că aproape toate țările din zonă sunt interconectate.

Kosovo consumă gratis

ENTSO-E, asociaţia operatorilor sistemelor de transport şi sistem din 25 de state din Europa, a avertizat că deviațiile au fost sesizate în zona Serbia-Macedonia-Muntenegru, dar în special în zona Kosovo-Serbia.

Potrivit asociației, această situaţie nu a mai fost întâlnită până acum, la o asemenea amploare, în reţeaua europeană, iar acest lucru trebuie să înceteze. ENTSO-E cere implicarea factorilor politici pentru stoparea fenomenului.

În cazul cel mai extrem, situația ar putea duce la un blackout generalizat în mai multe țări sau chiar pe tot continentul, ceea ce ar fi un adevărat dezastru economic.

Acum să revenim la ceasuri. Rețeaua electrică a țărilor din Europa, inclusiv Europa, este sincronizată și funcționează la o frecvență de 50 Hz. Limitele între care aceasta poate varia sunt cuprinse între 47,6 şi 52,4 Hz. Transportatorul român de energie este Transelectrica.

Astfel, datorită acestei frecvențe unice, un român își poate lua gadgeturile de acasă și le poate încărca și în Germania sau Franța.

Alte țări au alte sisteme, cu alți parametri și cu prize diferite, cum sunt cele din SUA sau Rusia.

Frecvența, bat-o vina

Pentru ca frecvența să rămână la 50 Hz trebuie făcute mai multe reglaje fine, principalul fiind faptul că întotdeauna consumul trebuie să fie egal cu producția.

Cum Kosovo consumă de două luni gratis, frecvența înregistrează deviații.

Dar cum afectează acest lucru ceasurile?, poate vă întrebați. Ei bine, ceasurile electronice care trebuie ținute în priză își mențin ora fix pe baza frecvenței rețelei. Dar cum aceasta înregistrează perturbări, așa se ajunge la deviația ceasurilor electronice.

De amintit: aceste deviații de 5 minute afectează doar ceasurile care sunt băgate în priză, nu și cele cu baterii, mecanice sau cu cuarț.


Citiți și: Curentul electric va circula pe țevile de apă caldă. Proiect revoluționar 10%% românesc

 
 

Urmărește-ne pe Google News