Pompierii au invocat dispozițiile Convenției europene a drepturilor omului care se referă la „dreptul la viață” și „dreptul la respectarea vieții private și familiale”. Ei au cerut CEDO să ”suspende obligativitatea vaccinării”, prevăzută printr-o lege din 5 august referitoare la gestionarea crizei sanitare. Conform acesteia, pompierii care nu se vaccinează nu vor mai putea desfășura activitatea și nici nu vor fi plătiți.
Cum a judecat CEDO
Curtea a apreciat că, în cazul de față, nu putea fi sesizată în regim de urgență, așa cum au făcut pompierii. Sesizarea în regim de urgență se poate face atunci când solicitanții sunt expuși „unui risc real de daune ireparabile”. Totuși, decizia CEDO nu prevede „imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate și asupra fondului cazurilor respective”.
La începutul lunii august, sindicatul Sud SDIS al pompierilor transmitea că „nu este împotriva vaccinului”, ci doar împotriva obligativității vaccinării, „foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate”.
Legea privind obligativitatea vaccinării pentru angajații serviciilor de urgență, a medicilor și profesorilor a fost susținută de Curtea Constituțională din Franța, pe 5 august.
Nicolas Hervieu, specialist al CEDO, a reacționat pe Twitter, spunând că este „prima hotărâre europeană cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva Covid”.
Cu toate acestea, CEDO s-a pronunțat în 8 aprilie într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării. Curtea fusese sesizată de părinți din Cehia care refuzau să-și vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei, iar judecătorii au decis că această obligație poate fi „necesară într-o societate democratică”.
Hotărârea, chiar dacă nu se referea la vaccinarea împotriva Covid, este considerată drept o înfrângere pentru antivacciniști, mai arată sursa citată.