„Restrângerea accesului copiilor la astfel de informații nu urmărește niciun scop care să poată fi acceptat ca fiind legal”, se arată în hotărârea Curții.
Cazul a opus guvernul lituanian autoarei unei colecții de basme a căror poveste se învârtea, în unele cazuri, în jurul căsătoriei între persoane de același sex. De exemplu, un pasaj dintr-una din cărți descria o prințesă și fiica unui cizmar dormind una în brațele celeilalte, după nunta lor.
Distribuția acelei cărți, „Gintarinė širdis” („Amber Heart” sau „Inimă de chihlimbar”), a fost suspendată la scurt timp după publicare, în martie 2014. Când a fost reluată, un an mai târziu, cărțile au fost comercializate cu o etichetă care avertiza că pentru copiii sub 14 ani conținutul lor ar putea fi dăunător.
Autoarea colecției, Neringa Macatė, a intentat un proces civil împotriva editorului cărții în Lituania, susținând că referințele la relațiile între persoane de același sex nu pot fi considerate dăunătoare pentru copii. După ce solicitarea scriitoarei a fost respinsă de instanțele lituaniene la toate nivelurile, ea a depus o cerere la CEDO, în noiembrie 2019. Neringa Macatė a murit în 2020.
În hotărârea sa, CEDO a constatat că „măsurile împotriva cărții reclamantei au avut ca scop limitarea accesului copiilor la informații care descriu relațiile între persoane de același sex ca fiind, în esență, echivalente cu relațiile între persoane de sex diferit”.
Acest lucru, a constatat instanța, încălcă articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de exprimare.
CEDO nu a fost convinsă de argumentul guvernului lituanian potrivit căruia cartea „a promovat familiile de același sex în detrimentul altora”.
„Dimpotrivă, basmele pledaseră pentru respectul și acceptarea tuturor membrilor societății într-un aspect fundamental al vieții lor, și anume o relație angajată”, se mai arată în decizia Curții.
Acesta este primul caz în care CEDO a fost chemată să se pronunțe cu privire la restricționarea accesului la literatura pentru copii care face referiri la relațiile între persoane de același sex.
Hotărârea a fost salutată de organizațiile care militează pentru drepturile comunității LGBTQ+.
„Protejarea copiilor sau a moralei publice sunt prea des folosite ca un pretext convenabil pentru a restricționa libertatea de exprimare, precum și pentru a demoniza și discrimina membrii comunității LGBTQI+”, a declarat Barbora Bukovská, director pentru drept și politici în cadrul ONG-ului „Articolul 19” care luptă pentru respectarea drepturile omului.
„Prin verdictul de astăzi (luni, 23 ianuarie, n.r), Curtea Europeană a respins acest tip de tactică alarmistă și a arătat clar că nu poate fi tolerată”, a adăugat Bukovská.
Foto: Hepta
Doru111 • 25.01.2023, 09:47
Cand auzeam oamenii ca se impinge normalizarea pedofiliei, nu ii credeam. A trecut un timp si m-am convins ca asa e.
DoruDS • 24.01.2023, 21:07
Copiilor ar trebui sa li se prezinte lucrurile normale si bune, ei neavand discernamant. Noi ca si adulti suntem responsabili de alegerile copiilor. ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță privind orientarea sexuală.