„Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația pozitivă a Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor. Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de propriii cetățeni”, a transmis ACCEPT.
În 23 mai, CEDO a constatat faptul că România a încălcat articolul 8 al convenției care protejează viața privată și de familie.
Cazul a fost adus în fața Curții de 42 de persoane, adică 21 de familii formate din persoane de același sex, care au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală.
În 2019, Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru au dat în judecată statul român în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei. Alte 20 de cupluri formate din persoane de același sex s-au alăturat ulterior demersului lor.
Ca urmare a deciziei din mai, asociația ACCEPT a solicitat Guvernului și Parlamentului:
- Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate;
- Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă;
- Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.
Ce prevede articolul 8 pe care CEDO a constatat că România l-a încălcat:
- Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
- Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi libertăţilor altora.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Dani_El • 28.09.2023, 16:12
Realitatea este că am avut ocazia de a defini familia în Constituție, dar am ,,dormit " și nu ne-am prezentat la vot, la referendumul pentru familie. Nu mai este frică de Dumnezeu și nici rușine de oameni... Dumnezeu să aibă milă de poporul român!
vudejea • 27.09.2023, 18:14
Vreau sa vedeti cu ochii vostri si sa percepeti cu propria minte, masura lucrurilor, punctul fara intoarcere in care suntem acum...Biblia contine numeroase referiri la subiectul articolului...Vreau sa postati cuvintele biblice dar in asa fel incat sa nu para ca-s citate din Biblie...Veti vedea si veti simti cum e cenzurata Biblia !!!!!! Cuvantul lui D.zeu, cuvintele apostolilor, ale prorocilor si sfintilor...Tot in Biblie scrie si despre aceasta cenzura! Incrediiiiibil, e scrisa acum mii de ani!
vudejea • 27.09.2023, 17:13
Treaba e simpla, nu-i asa complicata cum s-ar crede. Lasandu-i pe altii caci nu-i corect sa le spunem altora cum sa traiasca, noi ca popor trebuie sa ne hotaram daca mai suntem sau nu crestini si daca mai respectam sau nu Cuvantul lui D.zeu ! ***Ei cu ei, noi cu noi...Dak intra si asta peste noi ca alte sarbatori si obiceiuri neromanesti , atunci se cheama ca am ales...Adio D.zeu
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță privind orientarea sexuală.