Această legislaţie privind „parteneriatul” le acordă cuplurilor de acelaşi sex dreptul la proprietate comună şi moştenirea partnerului şi permite partenerului sau partenerei unui părinte biologic să-i adopte copiii. Adopţia nu este posibilă însă alte cazuri.
Anterior, în acest stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 10,9 milioane de locuutori, cuplurile de acelaşi sex erau autorizate să încheie „parteneriate înregistrate” care acordau drepturi mai limitate decât noua lege.
Cuplurile de acelaşi sex au dreptul să adopte în 37 de ţări din lume, în principal în Europa, America de Nord şi America Latină, potrivit International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).
În 23 mai, CEDO a constatat faptul că România a încălcat articolul 8 al convenției care protejează viața privată și de familie. Cazul a fost adus în fața Curții de 42 de persoane, adică 21 de familii formate din persoane de același sex, care au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală. Ulterior, Guvernul României a contestat decizia, însă CEDO a respins solicitarea României de rejudecare a cauzei.