Gruparea a folosit site-ul de știri Voice of Europe (Vocea Europei), cu sediul la Praga, pentru a publica informații care urmăreau să descurajeze Uniunea Europeană să trimită ajutor Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.
Fiala a declarat că Serviciul Ceh de Informații (BIS) a descoperit că rețeaua prorusă efectua activități care „ar avea un impact grav asupra securității Republicii Cehe și a UE”.
„Acest grup a încercat să desfășoare operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizau integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a declarat Fiala, în fața presei.
„Activitatea grupului (…) ajunge și la Parlamentul European”, a spus el, refuzând să dezvăluie alte detalii.
Autoritățile cehe i-au plasat pe lista sancțiunilor pe unii dintre cei implicați, dar Vocea Europei continuă să publice articole.
BIS a afirmat că rețeaua a fost finanțată din Rusia și că operează pe teritoriul ceh.
„Operațiunea BIS a dezvăluit modul în care Rusia își exercită influența pe teritoriul statelor membre ale UE și cum încearcă să afecteze procesele politice din țările noastre”, a transmis serviciul ceh de informații, într-o postare pe rețeaua de socializare X.
Guvernul condus de Fiala a adăugat Vocea Europei și doi politicieni ucraineni pro-Kremlin – Viktor Medvedciuk și Artyom Marchevsky – pe lista sa de sancțiuni din cauza activităților rețelei.
Potrivit cotidianului ceh Denik N, site-ul Vocea Europei a publicat declarații ale unor politicieni care cer UE să oprească ajutorul acordat Ucrainei.
Unii politicieni europeni care au cooperat cu acest site de știri au fost plătiți din fonduri rusești care, în unele cazuri, au acoperit și campania lor electorală pentru alegerile europarlamentare din 2024, notează cotidianul ceh.
Plățile au vizat politicieni din Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Țările de Jos și Polonia, precizează Denik N, citând o sursă din Ministerul ceh de Externe.
Publicația cehă subliniază și faptul că partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) are legătură cu aceste plăți.
Marchevsky a fost responsabil de conținutul Vocea Europei și de comunicarea cu politicienii, menționează cotidianul ceh.
Cehia, țară membră a UE și a NATO cu 10,9 milioane de locuitori, a oferit un ajutor militar și umanitar substanțial Ucrainei după începutul invaziei ruse.
Foto: Profimedia Images