Concluziile comisiei sus-menționate au fost anunțate de președintele acesteia, senatorul Pavel Fischer. Ele vin în urma dezvăluirilor recente despre activitățile companiei media Voice of Europe, care a fost inclusă recent pe lista de sancțiuni a UE și interzisă în blocul comunitar din cauza răspândirii propagandei ruse, relatează Euractiv.

Potrivit comisiei, interferențele Rusiei nu numai că pun în pericol libertatea de decizie, dar constituie, de asemenea, o încălcare inacceptabilă a drepturilor cetățenilor europeni.

Evocând cazul Voice of Europe, Fischer a declarat că „această companie media a încercat să influențeze dezbaterea publică din Republica Cehă și din alte state UE cu banii Federației Ruse, a lucrat împotriva intereselor Republicii Cehe și a răspândit sistematic propaganda rusă”.

Comisia senatorială a primit informații despre Voice of Europe direct de la serviciul ceh de informații interne în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, a explicat el.

În concluziile sale, comisia și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la faptul că Slovacia a acordat protecție internațională politicianului prorus și mogulului media din spatele Voice of Europe, Artiom Marcevski. „A acționat împotriva intereselor de securitate ale Republicii Cehe”, a subliniat Fischer, referindu-se la țara vecină, guvernată acum de social-democratul Robert Fico, un premier care se apropie de retorica promoscovită a șefului executivul ungar Viktor Orban.

La sfârșitul lunii martie, guvernul ceh l-a adăugat pe Marcevski pe o lista sa de sancțiuni, alături de Voice of Europe și de oligarhul Viktor Medvedciuk, cunoscut ca „Finul lui Putin”. Premierul ceh Petr Fiala a declarat la acea vreme că Medvedciuk a orchestrat campanii de influență pro-Rusia, fiind ajutat în acest sens de Marcevski și Voice of Europe. Guvernul ceh i-a acuzat pe cei doi bărbați de mituirea unor politicieni europeni, în principal de extrema dreaptă, pentru răspândirea propagandei ruse.

Comisia senatorială a discutat, de asemenea, despre ancheta în curs asupra exploziei produse în 2014 la un depozit de muniții din Vrbětice, în estul Cehiei, și soldate cu moartea a două persoane.

Anchetatorii atribuie acest atac unor ofițeri din serviciul secret militar al Rusiei (GRU), scopul fiind întreruperea livrărilor de muniție pentru părți considerate rivale de Moscova.

Cu toate acestea, refuzul Rusiei de a coopera a blocat ancheta. „Considerăm că atacul terorist comis pe teritoriul nostru de către soldați ruși aflați în serviciu activ constituie o încălcare gravă a suveranității și securității Republicii Cehe și un act de ostilitate față de care Republica Cehă are datoria de a se apăra”, a declarat senatorul Pavel Fischer.

Urmărește-ne pe Google News