„Milităm pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război”, a spus ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

Ucraina a acuzat comiterea de crime de război la Izium, unde au fost exhumate până acum 59 de cadavre, dar sunt așteptate mai multe de la mormintele găsite într-o pădure de la marginea orașului.

„În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și îngrozitoare”, a spus Lipavsky. „Nu trebuie să trecem cu vederea. (…) Facem apel la înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care va judeca crimele de război”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că anchetatorii au descoperit noi dovezi ale torturii folosite împotriva populației din zonele ocupate „Peste 10 camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov, în diferite orașe”, a spus Zelenski.

El a spus că rușii vor trebui să răspundă „atât pe câmpul de luptă, cât și în sălile de judecată”.

Joi, șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat că dorește ca Vladimir Putin să apară în fața Curții Penale Internaționale pentru a fi tras la răspundere pentru crimele de război din Ucraina.

După contraofensiva de succes din ultima săptămână, autoritățile ucrainene au găsit un loc de înmormântare în masă a peste 440 de cadavre în orașul Izium.

În alte orașe, ucrainenii au povestit cum rușii au încarcerat oameni în secția de poliție unde i-a bătut și torturat cu șocuri electrice, iar soldații trăgeau focuri de armă în peretele de deasupra capului lor pentru a-i teroriza.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News