Rusia era în al doilea an dintr-un mandat de trei ani. Republica Cehă va încheia acest mandat în cadrul consiliului, care nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, deciziile sale au greutate politică și poate autoriza investigații.

Republica Cehă a fost aleasă cu 157 de voturi „pentru”, în timp ce 23 de țări s-au abținut. Mandatul Pragăi va începe imediat.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului urmează să organizeze joi, 12 mai, o sesiune specială privind Ucraina, a anunțat luni un oficial din cadrul organizației, după ce Kievul a cerut o analiză a situației din această țară, inclusiv a rapoartelor privind victimele în masă din Mariupol.

Peste 50 de țări, printre care Marea Britanie, Germania, Turcia și SUA, au susținut solicitarea Kievului și au cerut o reuniune extraordinară a consiliului, pentru a examina „deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina ca urmare a agresiunii rusești”, potrivit The Guardian.

Întâlnirea ar putea include o rezoluție care să însărcineze comisia de anchetă privind războiul, recent formată, să prezinte un raport detaliat consiliului, în cursul acestui an.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Evgheniia Filipenko, a afirmat, într-o scrisoare adresată președintelui consiliului: „Situația actuală necesită atenția urgentă a consiliului, având în vedere rapoartele recente privind crimele de război și încălcările pe scară largă ale drepturilor omului din orașul Bucha și din alte zone eliberate ale țării, precum și rapoartele actuale privind victimele în masă din orașul Mariupol”.

Rarele demersuri de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului au fost conduse de SUA, după începerea războiului din Ucraina. Libia a fost suspendată din consiliu în 2011, din cauza violențelor comise împotriva protestatarilor de către forțele loiale liderului de atunci, Muammar Gaddafi.

Rusia a anunțat că nu va participa la „spectacolul politic” de la ONU

Rusia nu va participa la sesiunea specială de joi a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului privind Ucraina, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit BBC.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a declarat că „delegația rusă nu va legitima prin prezența sa acest nou spectacol politic organizat sub masca unei sesiuni extraordinare”.

Aceasta a mai afirmat că argumentele și explicațiile Rusiei cu privire la „adevăratele obiective ale acestei operațiuni militare speciale și la situația reală de pe teren au fost complet ignorate”.

„Este evident că nici de data aceasta nu vor fi ascultate”, în cadrul „noii măsuri antirusești” a Occidentului, a adăugat Zaharova.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News