Stagii în cele mai fierbinţi zone ale lumii

“De opt ani sunt membru al trupelor speciale. Nici nu mai ştiu câte misiuni am la activ. Afganistan, Irak… Fie mergem în recunoaştere, să pregătim locul pentru alte structuri, fie să extragem pe cineva sau să reocupăm poziţii. Acţionăm numai noaptea, în cea mai mare linişte. Asta până când rupem uşa şi apare elementul surpriză, adică noi”, povesteşte luptătorul din spatele ochelarilor de soare care-i încadrează figura pictată ca pentru misiune.
Ca orice militar care a cunoscut iadul războiului, Mircea a trecut prin momente cumplite, pe care le-a depăşit mulţumită pregătirii sale de excepţie. “Într-o misiune în Afganistan mi-au murit doi camarazi în braţe. Doi americani… Alţi doi colegi de-ai mei, români, au pierit tot în acele asalturi. E groaznic, dar lucrurile astea fac parte din meseria noastră”, completează luptătorul.

Şi-a pierdut un picior în Kandahar

Poate părea surprinzător, dar printre luptătorii de elită din Forţele Speciale este şi un militar, deosebit de bine antrenat, care are piciorul drept amputat de sub genunchi. Căpitanul Laurenţiu Şerban a fost rănit în 2006, la Kandahar, în Afganistan, într-o misiune nocturnă de patrulare. Sub primul blindat al convoiului din care făcea parte a explodat o mină. A încercat să-şi ajute colegii însă soarta a făcut să calce pe o mină camuflată în praful deşertului. Avea 26 de ani.
“M-am pregătit în continuare pentru ca astăzi să pot face măcar o parte din lucrurile pe care le făceam înainte. Nu pot să fac marşuri de 50 km, pentru că nu vreau să fiu o povară pentru camarazi, dar pot să cobor din elicopter în rapel şi să particip la misiuni de extragere”, spune Şerban, membru al trupelor de elită, singurul pentru care mai-marii MApN şi‑au dat acordul să apară cu identitate completă. Militarul este un “ranger” autentic, şcolit în America.
A absolvit un curs de supravieţuire şi de pregătire militară deosebit de dur care s-a desfăşurat în junglă, pe vârful munţilor şi în mlaştini, printre crocodili şi şerpi. “Două luni am fost privat de hrană şi de somn, dar am reuşit”, se mândreşte luptătorul.

«Machiajul» dinainte de atac

Este o tradiţie ca, înainte de a pleca în misiune sau chiar înainte de începe antrenamentele – în care se foloseşte muniţie de război -, luptător i i din Foţele Speciale să-şi vopsească feţele. Culorile sunt alese în funcţie de mediul în care vor lupta. Militarii folosesc verde şi nuanaţe de verde pentru camuflajul în zonele muntoase şi pentru junglă, iar pentru deşert şi zonele mai uscate, culori precum maro şi crem.
“Orice parte a corpului care ar putea străluci chiar şi în lumina lunii trebuie camuflată. O licărire cât de mică poate duce la deconspirarea grupului”, explică Laurenţiu Şerban cum stau lucrurile în cazul artei camuflajului.

Au anihilat inamicul în 15 minute

Într-un exerciţiu militar de anvergură desfăşurat ieri, o mare parte a coastei de nord a Mării Negre a fost ocupată de forţe ostile. Pentru reluarea controlului sunt trimişi luptătorii Forţelor Speciale. Asaltul, infiltrarea în regiunea vizată, începe cu paraşutarea a 12 militari – şase români şi şase turci -, care ocupă poziţii strategice la malul mării, lângă obiectivul ce trebuie recucerit.
Trupele aeropurtate care au intrat în zona inamică sunt susţinute de lunetişti care anihilează santinelele. Ca de nicăieri, apar patru echipaje care deschid focul asupra inamicului, dar şi un elicopter de asalt. Luptătorii îi lichidează pe inamici, extrag “coletul” – o persoană importantă -, şi se regrupează, în dispozitiv de apărare circular, pentru a fi recuperaţi de elicoptere. În mai puţin de 15 minute, obiectivul este cucerit, iar inamicul – neutralizat.
Aceasta a fost doar o mică parte a unui complex exerciţiu multinaţional desfăşurat, ieri, la Poligonul Midia la care au participat, alături de lupătorii români, şi cei din Turcia, Grecia, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia şi SUA.
 

Urmărește-ne pe Google News