Astăzi a intrat în vigoare legea care pedepse mai mari pentru persoanele care încalcă ordinele de protecție. În loc de maximum un an de închisoare, noile reglementări prevăd pedepse cuprinse între șase luni și cinci ani de închisoare.
Măsurile se aplică atât împotriva celor care s-au ales cu ordin de protecție și nu respectă prevederile acestuia, precum și celor care nu respectă măsurile stabilite printr-un ordin de protecție provizoriu.
În timp ce ordinul de protecție este emis de instanța de judecată, cel provizoriu poate fi emis direct de polițiști, în momentul în care aceștia stabilesc că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol în urma violenței domestce.
Ordinul de protecție obișnuit se poate obține în termen de trei zile, dar ordinul de protecție provizoriu poate fi emis mult mai rapid, pe baza unui formular de evaluare a riscului, întocmit de polițiști.
Totodată, potrivit aceleiași legi, nr. 183/2020, victimele violenței domestice vor avea automat un avocat. Până acum, victimele primeau un apărător din oficiu doar la cerere.
Poliția Română precizează că în anul 2019 au fost emise 7.986 de ordine de protecție provizorii. 2.958 dintre acestea au fost transformate ulterior în ordine de protecție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro