Proiectul de lege avea ca termen de dezbatere şi vot data de 7 noiembrie.
Potrivit iniţiativei, „nerespectarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii săvârşită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii, sustragerea de la executarea sancţiunii după începerea activităţii sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani”.
Iniţiatorii atrag atenţia în expunerea de motive că, „în lipsa unei legislaţii coercitive, persoanele sancţionate contravenţional ori administrativ sunt încurajate sa comită în continuare fapte antisociale”.
„Sunt sancţionate contravenţional ori administrativ în mod constant, însă aceste acţiuni rămân doar nişte cifre, statistici, nu se plătesc, contravenienţii nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea practic nu există. În lipsa unei legislaţii coercitive, aceste persoane sunt încurajate sa comită în continuare fapte antisociale şi prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură creşte în mod alarmant. Încălcarea unei hotărâri judecătoreşti, de a plăti amenda sau de a efectua prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, nu are în acest moment nicio repercusiune asupra celui sancţionat”, precizează parlamentarii.