Proprietarii cladirilor cu bulina rosie vor fi obligati sa permita accesul autoritatilor in imobile, pentru proiectarea si executarea lucrarilor de consolidare, conform unei hotarari a Guvernului.
Proiectul de lege modifica si completeaza Ordonanta 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente. Persoanele care nu vor respecta aceasta prevedere vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei noi si vor fi evacuate fortat din locuinte pe timpul lucrarilor. Pana acum lipsa acestei prevederi a ingreunat lucrarile de consolidare deoarece proprietarii, in general varstnici, refuzau accesul autoritatilor si al constructorului in apartamente.
Lucrarile se platesc in rate
Asociatiile de proprietari care doresc sa se inscrie in programul de consolidare trebuie sa se adreseze primariei locale. Plata lucrarilor se poate face in rate, in cel mult 25 de ani. Proprietarii care au venituri lunare, pe membru de familie, mai mici decat venitul mediu pe economie sunt scutiti de la plata ratelor lunare pe perioada in care realizeaza aceste venituri. Suma pe care trebuie sa o plateasca fiecare proprietar se calculeaza in functie de suprafata pe care o ocupa locuinta sa, din spatiul total al imobilului consolidat.
Pana la achitarea tuturor ratelor, locuintele vor fi ipotecate, ceea ce inseamna ca nu vor putea fi instrainate. In Bucuresti, 120 de cladiri prezinta risc seismic ridicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro