Multi dintre miliardarii lumii sunt cunoscuti si pentru donatiile de ordinul zecilor de milioane de dolari pe care le fac agentiilor de caritate. Spre exemplu, presedintele Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om de afaceri din lume, este si cel mai mare donator in scopuri caritabile. In galeria acestor oameni extraordinar de bogati exista insa si personaje care contrazic regula. Este cazul multimiliardarilor Warren Buffett si Ingvar Kamprad: doua persoane extrem de calculate. In ciuda bogatiei lor, care acumulata ajunge la 70 de miliarde de dolari, cei doi sunt cunoscuti pentru faptul ca nu “sunt prea largi la punga” si pentru modul de viata aproape spartan.
Ingvar Kamprad Avere: 24 miliarde $ Locul 4 in topul Forbes
Kamprad s-a nascut intr-o zona saraca a Suediei, in orasul Älmhult si s-a lansat in afaceri vanzand prin posta diverse nimicuri locuitorilor din regiunea Smaland. Inceputurile mai mult decat umile ale afacerilor sale si-au pus amprenta asupra modului de viata al fondatorului Ikea. Spre exemplu, Kamprad a impus tuturor celor care lucreaza la Ikea sa faca mai multe economii. Directorii intervievati de cotidianul britanic “The Guardian” isi amintesc ca pe cand conducea compania, seful lor le impunea sa zboare numai cu avioane ale companiilor low-cost si ca intotdeauna trebuiau sa se cazeze la hoteluri cu preturi mici.
Aceeasi sursa citeaza faptul ca Ingvar Kamprad nu bea nimic din barul din camera de hotel fara ca apoi sa se duca sa cumpere de la un supermarket acelasi produs la un pret mult mai mic si sa-l inlocuiasca pe cel consumat in camera.
De-a lungul timpului compania Ikea a trebuit sa faca fata unei serii de acuzatii. Una dintre ele a fost aceea conform careia, in ciuda cifrei de afaceri imense, firma evita sa plateasca toate impozitele. Acuzatia a fost lansata de jurnalistul suedez Stellan Bjork in 1998. “Am crezut ca va fi un subiect fierbinte si ca Ikea va reactiona violent. Am auzit ca totul a ajuns la urechile lui Kamprad, care ar fi spus: „Vai de mine! Atat de multi bani platim statului pe impozite?””, a declarat ziaristul pentru “The Guardian”.
Impozitele sunt si motivul pentru care miliardarul suedez traieste din anii ‘70 in Elvetia. “Puneti problema din acest punct de vedere: a ales Elvetia nu din cauza privelistii oferite de muntii Alpi”, a explicat cu subinteles un angajat al companiei ziaristului de la “The Guardian”.
Ikea, infiintata in anii ‘60 de suedezul Ingvar Kamprad, este o companie a numerelor mari, incepand de la averea fondatorului sau pana la numarul de copii ale catalogului sau de produse. In lumea intreaga, compania impune respect prin modul in care continua cu fiecare an care trece sa atraga din ce in ce mai multi clienti.
– 130 milioane: copii ale catalogului distribuite anul trecut (dupa unele estimari, un tiraj mai mare decat al Bibliei)
– 310 milioane: numarul de clienti care au vizitat magazinele Ikea anul trecut
– 200: magazine in toata lumea
– 90.000: angajati in toata lumea
– 4 milioane: suprafata magazinelor Ikea in toata lumea (echivalentul a 590 de terenuri de fotbal)
– 14,8 miliarde euro: vanzarile anuale ale companiei
– 112.606.368: numarul de chiftele suedeze vandute anul trecut in restaurantele din magazinele Ikea
Warren Buffett Avere: 42 miliarde $ Locul 2 in topul Forbes
Proprietarul fondului de investitii Berkshire Hathaway, Warren Buffett, are obiceiuri cel putin la fel de ciudate ca si Ingmar Kamprad, scrie revista de analize si comentarii “Salon”. Desi are o avere estimata la 42 de miliarde de dolari, Buffett isi pastreaza infatisarea de bunic cumsecade, purtand intotdeauna celebrii sai ochelari cu rama groasa din carapace de broasca testoasa si afisand o vestimentatie modesta. Salariul sau anual este de numai 100.000 de dolari (8.333 de dolari pe luna) si continua sa locuiasca pe aceeasi strada din orasul Omaha, intr-o casa obisnuita pe care a cumparat-o in urma cu 40 de ani pentru suma de 31.500 de dolari. La pranz si la cina inca ii place sa manance hamburgeri si sa bea coca-cola. Singura extravaganta pe care se pare ca si-o permite e avionul sau personal, un Gulfstream IV-SP.
“Cumpatarea” unuia dintre cei mai bogati oameni din SUA este ilustrata de relatiile pe care le are cu copiii sai. La un moment dat, fiica sa, Susie, a avut nevoie de 20 de dolari ca sa achite taxa de parcare intr-un aeroport. Buffett i-a dat banii, dar i-a cerut sa-i scrie un cec pentru aceasta suma. Nu se stie daca pana la urma multimiliardarul a retras acesti bani din contul fiicei sale.
Buffet, desi o legenda in lumea investitorilor la bursa, nu a fost scutit de haosul care i-a afectat viata de familie. Miliardarul s-a despartit de sotia sa, Susan T. Buffet, care continua sa il insoteasca peste tot in calatoriile sale de afaceri si e una din cele mai mari detinatoare de actiuni Berkshire Hathaway. Dupa separare, Susan i-a prezentat-o pe Astrid Menks, o chelnerita de origine lituaniana. care continua sa-i fie partenera de viata. Susan si Astrid au ramas prietene, iar cei trei continua sa trimita felicitari de Craciun rudelor, avand semnatura “Warren, Susie si Astrid”, sustine publicatia de analiza “Salon”.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!