Planul de acțiune maghiar pentru natalitate din 2019 a fost anunțat de ministrul Katalin Novák în cadrul unui summit transatlantic ținut în Columbia în aprilie 2019. La același summit la care Novák vorbea despre viitoarele măsuri menite să încurajeze natalitatea în Ungaria a avut loc și un panel despre dreptul la viață condus de Paola Holguín, o politiciană din Columbia recunoscută pentru pozițiile sale antiavort. Holguín se opune decriminalizării avortului în Columbia și crede că întreruperea de sarcină nu este un drept al femeii. 

La același summit în care Novák promova politicile pronataliste (care au inspirat decisiv și apariția Ministerului Familiei de la București) a mai participat și parlamentarul canadian Garnett Genuis, un susținător fervent al vederilor antiavort. 

Summitul transatlantic este un eveniment organizat începând cu 2014 de către organizația internațională Rețeaua Politică pentru Valori, formată din reprezentanții a 30 de țări din Africa, America de Nord și de Sud și Europa. Președinta acestei organizații este chiar Katalin Novák.

Printre valorile asumate scriptic de această organizație găsim:

  • Apărarea vieții ar trebui să înceapă din momentul concepției sale, când ființa umană este cea mai vulnerabilă și lipsită de apărare. Distrugerea embrionilor umani, clonarea, manipularea genetică și maternitatea surogat sunt practici pe care trebuie să le respingem.
  • Căsătoria este o instituție între un bărbat și o femeie.
  • Eutanasierea și avortul nu pot fi considerate drepturi.

Pe Twitter, Rețeaua Politică pentru Valori condusă de Katalin Novák saluta, în ianuarie 2021, reforma constituțională din Honduras care a făcut practic imposibilă orice încercare viitoare de legalizare a avortului.

În Honduras, avortul este interzis în orice circumstanță, nefiind permis de lege nici măcar în cazurile de viol sau de malformații congenitale ale fătului. 

Aceeași organizație aplauda, în martie 2021, guvernul mexican pentru că nu cedase presiunii feministelor, respingând decriminalizarea avortului. 

Summitul transatlantic al Rețelei Politice pentru Valori a atras și o serie de figuri și grupuri conservatoare renumite pentru opoziția față de introducerea educației sexuale în școli. Un astfel de grup este Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM). Liderul acestei mișcări este Leo van Doesburg – nimeni altul decât omul care a făcut posibil formatul Mic Dejun cu Rugăciune, care are loc în fiecare an în Parlamentul României. În jurul acestui format s-au strâns toți parlamentarii care militează împotriva educației sexuale.

Anul acesta, Rețeaua Politică pentru Valori și-a afirmat poziția antiavort în contextul adoptării Raportului Matic (n.r. – document votat de Parlamentul European privind accesul la sănătate și educație sexuală pentru femei și minorități sexuale). Organizația Katalinei Novák a susținut că avortul nu face în niciun caz parte dintre principiile Uniunii Europene, ba chiar încalcă drepturile fundamentale la viață și libertatea de conștiință. În acest context, rețeaua a cerut parlamentarilor europeni să respingă raportul.

Summitul pentru demografie, la care a participat în septembrie și liderul UDMR, Hunor Kelemen, este un alt eveniment organizat la Budapesta pentru grupurile conservatoare, pentru punerea lor în legătură și pentru organizarea lor. Summitul de anul acesta a fost la a patra ediție.

The Balkan Insight a descris evenimentul ca fiind o reuniune a personalităților naționaliste, populiste, pronatalitate și antiimigrație. Invitatul special al ediției a IV-a a fost fostul vicepreședinte american Mike Pence (n.r. – în administrația Donald Trump), care a atras atenția în discursul său asupra erodării familiei, prin scăderea ratei căsătoriilor, creșterea divorțurilor, înmulțirea avorturilor și diminuarea natalității.

O influență fără precedent

Legăturile dintre UDMR și Guvernul Viktor Orbán nu țin doar de prezența ministrului pentru familii Katalin Novák la Congresul UDMR sau de cea a lui Hunor Kelemen la Summitul pentru Demografie de la Budapesta. Influența guvernării maghiare nu se manifestă doar în planul de acțiune adoptat de UDMR. 

Kelemen Hunor și Viktor Orban | Foto: Inquam Photos

Sociologul Tamás Kiss, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj, susține într-o conversație telefonică, pentru Jurnalul Decretului, că UDMR are o preocupare mai veche față de procesele demografice raportate la minoritatea maghiară. Scăderea populației maghiare a fost privită ca o tragedie. Și în acest context, subliniază sociologul, în sfera culturală maghiară aceste discursuri demografice sunt foarte bine ancorate cultural și istoric. 

În același timp, precizează Kiss, UDMR este influențat ideologic de ceea ce se întâmplă în Ungaria. Pentru UDMR nu doar politicile pentru familie reprezintă un exemplu, ci ideologia lui Viktor Orbán, în ansamblul ei. 

Tamás Kiss nu e convins totuși că populația maghiară din România se va putea bucura de genul de măsuri implementate la Budapesta. De ce? Pentru că, spune sociologul, populația maghiară din România e subreprezentată în rândul clasei de mijloc. Iar măsurile pronataliste vizează fix clasa de mijloc.

Ce leagă UDMR de guvernarea de la Budapesta nu este doar influența ideologică, ci și dependența financiară. 

„La început, FIDESZ a încercat să marginalizeze UDMR, dar după ce a devenit clar că partidul nu se poate înlocui, l-a împins într-o competiție a loialității. Din război rece, relațiile au devenit atât de strânse, încât astăzi guvernul maghiar are influență fără precedent în Transilvania”, scria în martie 2021 publicația Átlátszó Erdély într-o analiză a felului în care au evoluat relaţiile între UDMR, FIDESZ şi guvernul condus de Viktor Orban. Analiza cuprinde și inventarierea sumelor de bani primite de fundațiile apropiate de UDMR de la vecinii din Ungaria. Vorbim de zeci de milioane de euro. 

Investiția lui Viktor Orban în UDMR și comunitatea maghiară e justificată de un fapt simplu:

România este una dintre țările cu cea mai mare populație maghiară. Având în vedere că Orban a oferit diasporei maghiare posibilitatea să voteze în alegerile parlamentare, voturile din România sunt extrem de importante. Poate chiar capitale.

Avortul nu e o alegere

Jurnalista Viktoria Serdült de la publicația HVG a declarat pentru Jurnalul Decretului că de fiecare dată când a întrebat-o pe ministrul familiilor Katalin Novák dacă vor interzice avorturile în Ungaria, aceasta i-a răspuns cu negații categorice. 

Cu toate acestea, politiciana FIDESZ face parte din organizații vocale pe teme antiavort, deschide evenimente la care vorbesc politicieni care sunt împotriva decriminalizării avortului în țările lor, simpatizează cu astfel de cauze pe care le consideră pro-viață.

E un proces care nu îl caracterizează doar pe ministrul de la Budapesta. În ultimii ani, discursul global antiavort a fost cosmetizat și retușat. Marșurile antiavort au devenit peste tot marșuri pro-viață. Discursul nu mai este strict împotriva întreruperii de sarcină, ci despre nevoia de informare și consiliere, înțeleasă ca fiind procesul de trecere a solicitantelor prin tot felul de comisii menite să le convingă să renunțe la avorturi. 

Într-un interviu acordat în 2019 publicației americane Breitbart, Katalina Novák, la acea vreme secretar de stat pentru familii, spunea: 

Nu există alegere. Dacă ai deja un copil în tine, ce faci din acel punct nu mai este despre alegere. Nu mai este un moment în care să alegi. Alegerea o faci înainte. Pro-avort este pro-ucidere; este împotriva alegerii. Avortul nu înseamnă libertate. Nu este vorba despre libertatea femeilor. Aceasta este o denaturare deliberată a ceea ce se întâmplă.

Le-am întrebat pe cele două jurnaliste maghiare consultate în cursul documentării cum se explică această duplicitate a ministrului Novak, care – în ciuda vederilor personale exprimate public – neagă formal scenariul unei ipotetice interziceri a avorturilor în Ungaria.

Fruzsina Előd crede că la mijloc este o strategie adesea folosită de FIDESZ (partidul condus de Viktor Orbán) de a ajunge cu mesajul politic la grupuri diferite. Sunt multe lucruri, spune jurnalista, cu care susținătorii lor cei mai conservatori ar fi de acord (de exemplu, interzicerea avorturilor), dar scopul lor este să câștige majoritatea societății. Și majoritatea nu susține interzicerea avorturilor, crede Előd.

În același timp, FIDESZ are nevoie să transmită susținătorilor mai conservatori că își mențin valorile. Și nu doar că și le mențin, dar și le afirmă în cadrul evenimentelor internaționale pe care le organizează, cum sunt summiturile pentru demografie sau cele transatlantice. 

Scopul guvernului este să facă Ungaria o țară prietenoasă cu familiile, a fost mesajul premierului ungar la summitul pentru demografie.

Și Fruzsina Előd, și Viktoria Serdült cred că aceste discursuri/mesaje antiavort nu se vor transforma în legislație care să limiteze avortul. Ar fi o măsură extrem de nepopulară în Ungaria, unde marea majoritate se opune interzicerii avortului, declară Serdült. Tocmai de aceea, întrebată frecvent dacă va interzice avorturile, Novák a spus de fiecare dată nu. 

Aprecierea ei față de țările care au astfel de politici face parte din nevoia partidului și a guvernării Viktor Orbán de a se afirma pe scena ultraconservatoare. 

Kelemen Hunor | Foto: RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

Jurnalul Decretului l-a contactat pe Hunor Kelemen pentru a-i pune câteva întrebări în legătură cu discursul ținut la summitul pentru demografie din septembrie. Vorbim de un discurs care poate lăsa ușor impresia că președintele UDMR consideră interzicerea avortului o măsură posibilă pentru creșterea natalității. Ne-a transmis prin mesaj telefonic că nu a lăsat loc de o asemenea interpretare.

I-am trimis declarația înregistrată video și l-am întrebat cum vede interzicerea avorturilor și dacă crede că un spital care refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere încalcă drepturile solicitantelor. 

Nu sunt de acord cu interzicerea avortului nici prin lege, nici prin alt act normativ. Eu nu am auzit de niciun spital din țară unde s-ar fi refuzat avortul la cerere. Dacă s-a întâmplat, este un abuz.

Kelemen Hunor, președinte UDMR:

Despre spitalele care refuză să facă întreruperi de sarcină am scris pe Jurnalul Decretului. Chiar în primul articol publicat în cadrul seriei noastre jurnalistice. Subiectul e prezent în presă de cel puțin doi ani. Sunt zeci de spitale publice în România care refuză să facă avorturi la cerere. Cu toate acestea, președintele UDMR, viceprim-ministru în Guvernul României, susține că subiectul îi este total necunoscut.

La audierea din 24 noiembrie din Parlament, Gabriela Firea a fost întrebată dacă în noul ei minister se va lua în calcul interzicerea avortului ca măsură pentru creșterea natalității. Politiciana PSD a declarat că ea militează pentru dreptul femeii de a decide. A insistat însă pe nevoia de consiliere – și a menționat posibilitatea ca femeia („dacă e credincioasă”) să ia decizia finală inclusiv după discuții cu duhovnicul.

Cu o asemenea poziție pe subiectul avorturilor, Gabriela Firea a câștigat simpatia unui grup de votanți diferit de cel căruia îi spunea, nu cu mulți ani în urmă, că familia înseamnă cuplu heterosexual căsătorit, cu copii.  

În cadrul aceleiași audieri, Gabriela Firea a fost întrebată despre oportunitatea introducerii educației sexuale în școli. Firea s-a declarat pentru informarea elevilor la ore de educație sanitară, doar cu acordul părinților. 

A fi un bun familist înseamnă a avea copii

„Familia este legătura noastră cu trecutul şi puntea către viitor”, spunea Gabriela Firea în 2018, în preajma referendumului organizat de Coaliția pentru Familie.

„Pentru mine, căsătoria înseamnă comuniunea bazată pe iubire şi respect dintre o femeie şi un bărbat. Voi spune «da» la referendumul din 6-7 octombrie”, mai spunea social-democrata. 

Viziunea Gabrielei Firea despre familie e completată și de o altă declarație, mai veche, făcută în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014. 

Din punctul meu de vedere, a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci și a avea copii… Nu ești un om complet fără să crești un copil (…) Victor Ponta este un bun familist, este căsătorit, are un băiat, Andrei, are o fetiță, Irina, și sunt convinsă că-și mai doresc Daciana și Victor copii și eu le urez, ca mamă deja a trei copilași, să mai aibă.

Gabriela Firea:

Definiția familiei pentru noul ministru al familiei este una limitată și discriminatorie. 

Potrivit ministerului german de profil, invocat chiar de Gabriela Firea ca model pentru structura ministerială românească, „politica familială modernă înseamnă respectarea diverselor constelații familiale alese de oameni. Acestea includ cuplurile căsătorite și necăsătorite cu copii, precum și familiile monoparentale, familiile vitrege, familiile mixte, familiile-curcubeu și familiile care oferă îngrijire membrilor familiei aflați în situații de dependență”.

O simplă privire asupra programului de guvernare al Guvernului Ciucă ne arată că Ministerul Familiei din România, croit 1:1 pe model maghiar, nu are puncte de contact cu „respectarea diverselor constelații familiale alese de oameni”. 

Un viitor incert

Într-un reportaj recent despre Viktor Orbán și decăderea democrației în Ungaria, publicat de săptămânalul german Der Spiegel, este relatată o scenă emblematică. Pe o placă de metal instalată la reședința oficială a premierului maghiar sunt inscripționate mai multe rânduri mobilizatoare. Unul dintre sloganuri este: „Fiecare copil maghiar este o altă santinelă”. Iar altul: „Numai țara are granițe, națiunea nu”.

Cele două sloganuri descriu perfect atmosfera de cetate asediată de la Budapesta. Descriu atât obsesia guvernului maghiar pentru natalitate, cât și viziunea lui Orbán despre națiune. Premierul Ungariei se bazează la alegerile din primăvara lui 2022 pe voturile comunității maghiare din România.

Nu există aproape niciun dubiu că nu le va obține, având în vedere relația privilegiată dintre UDMR și FIDESZ. E o legătură de pe urma căreia nu câștigă doar Orbán, ci și partidul lui Hunor Kelemen, care a moșit apariția unui minister important la București. Important pentru constelația ideologică maghiară, centrată pe creșterea natalității prin (aproape) orice mijloace. 

La București, Ministerul Familiei e momentan un birou în sediul Guvernului și multe exerciții de PR pentru Gabriela Firea. Programul de guvernare e promițător: politiciana PSD va avea pe mână un minister cu alocări consistente și o poziție ideală pentru alegerile prezidențiale din 2024.

La finalul zilei, din mișcările politice subterane soldate cu înființarea Ministerului Familiei de la București câștigați par a ieși Viktor Orbán, Hunor Kelemen și, mai ales, Gabriela Firea. 

Singurele care riscă să piardă pe termen mediu și lung sunt „diversele constelații familiale alese de oameni”.

Iar pentru dreptul femeii de a decide liber în chestiunea propriei sarcini, nimeni nu poate băga mâna în foc în această parte de lume.

Ce este proiectul Jurnalul Decretului

Jurnalul Decretului își propune să contribuie la un efort public de înțelegere. Intersecțiile pe care le găzduiește subiectul avorturilor la cerere sunt nenumărate. Nicio altă temă de interes general nu stârnește atâtea controverse legale, polemici sociale și dezacorduri deloc cordiale. Și niciuna nu e însoțită de atâta neînțelegere.

Credem că jurnalismul e remediul potrivit. De aceea, Jurnalul Decretului a strâns laolaltă un colectiv de presă format din Vlad Stoicescu și Diana Oncioiu (Dela0.ro), Diana Meseșan (Libertatea) și Octavian Coman (jurnalist freelancer). Cei patru documentează împreună o serie de 12 articole de profunzime despre istoria, prezentul și viitorul acordării sau interzicerii serviciilor de avort la cerere în România.

Campania jurnalistică poate fi urmărită pe www.jurnaluldecretului.ro și este implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul companiei Essensys Software.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News