Râșnoveanul de 89 de ani a condus o ceată în care feciorii și seniorii sunt cu toții cu zeci de ani mai tineri decât el. Călușarii reprezintă una din tradiţiile importante ale râşnovenilor, iar steagul cetei a fost moştenit de la Societatea de Lectură Română, fondată în 1896. Cel mai important eveniment al ansamblului, Balul Călușarilor, are loc în a doua zi de Crăciun, când dansatorii se adună pentru a colinda și a juca Sârba, Brâul, Fecioreasca sau Căluţul oltenesc, alături bineînțeles de tradiționalul Dans al Călușarilor.

„Joc de atâția ani și conduc ceata. Generațiile se schimbă, dar eu am rămas în loc. Am mai făcut și pauze, dar vreau să joc atât cât mă țin picioarele”, a spus bătrânul călușar râșnovean.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

De asemenea, alături de ceata acestuia pe scenă au urcat fetele de la „Romana”, care au oferit un alt dans vechi de peste 150 de ani, jucat și el la majoritatea evenimentelor de acest gen la Râșnov.

Zilele Râșnovului au fost deschise de tradiționala paradă la care au participat călăreţi, urmaţi de fanfară, trăsuri, majorete, cântăreţi şi sportivi din oraş, poliţişti locali, militari și pompieri. Ca de obicei, râşnovenii au ieşit la porţi să-i aplaude pe participanţi, iar turiştii, s-au oprit din drumul lor, pentru a face fotografii sau filmări cu alaiul.

Duminică, începând cu ora 11.00, va avea loc momentul cel mai așteptat ale evenimentului, proba de tracțiune, la care se vor întrece câteva zeci de cai din Râşnov, Săcele, Predeal şi Zărneşti, dar şi din zone mai îndepărtate ale ţării, precum Suceava, Cluj, Argeş sau Harghita.

Urmărește-ne pe Google News