De câteva ori pe zi, Ioan Rosenzweig trece pe lângă dulapurile pline cu trofee şi diplome pe care le-a adunat de-a lungul anilor în care a participat la concursuri columbofile din ţară şi străinătate. Uneori se opreşte, deschide vitrinele şi mai şterge de praf cupele şi medaliile. Îşi aminteşte de anii de glorie ai acestui sport, iar când cineva îi trece pragul casei, nu se mai oprește din povestit, scrie News.ro.
Arădeanul, care la cei 92 de ani este cel mai bătrân columbofil din ţară, membru de onoare al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR), îşi petrece toată ziua îngrjind cei peste 300 de voiajori.
Creşte porumbei de opt decenii în aceeaşi casă
Primii porumbei i-a primit la vârsta de zece ani, de la buniciul său, iar de atunci îngrijirea acestor păsări a devenit pasiunea vieţii sale. Locuieşte şi acum în aceeaşi casă, din centrul vechi al Aradului, în care creşte porumbei de opt decenii.
”Când ne-am mutat în această casă, bunicul mi-a dăruit doi pui de porumbei. Unul a zburat, iar pe celălalt l-am salvat din gura câinelui. Apoi tata mi-a mai cumpărat o pereche şi, pentru că a văzut că mă ocup de ei cu drag, mi-a luat şi alţii. Orice ban de buzunar aveam, îl cheltuiam pentru a cumpăra un voiajor”, povesteşte bătrânul. El nu a renunţat la voiajori nici în timpul războiului, nici pe vremea comunismului, când hrana era mai greu de procurat.
Bulversați de antenele GSM
Deși se bucură de avansul tehnologiei, bătrânul spune că acesta afectează foarte mult obiectul pasiunii sale. El a explicat că sportul clumbofil a suferit mult în ultimii 25 de ani, de când a apărut telefonia mobilă. Asta pentru că, de oriunde sunt lansați, porumbeii găsesc drumul către casă după liniile de câmp magnetic al pământului. Acest simț al orientării este perturbat însă de unele radiații emise de radare sau antene GSM, afirmă columbofilii.
”Înainte să apară telefoanele celulare, pierdeam undeva la 20 la sută din porumbeii lansați la concursuri, dar din cauza răpitoarelor sau a vremii neprielnice, dar acum se pierd 60 la sută”, spune Ioan Rosenzweig.
Foto: News.ro, aradon.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro