Face parte dintr-o familie de muzicanti cu traditie din Buzau, care lasa mostenire melodii vechi de sute de ani, pe cale orala, din tata in fiu. Sandu Tudorache a inceput sa cante intr-un taraf  in 1937, la varsta de 13 ani. Are in repertoriu cateva sute de balade si melodii populare vechi pe care le stie pe de rost – si continua sa cante si acum.

‘Suntem lautari din tata in fiu de atat de multe generatii ca nu se mai stie care a fost primul. Tatal meu si bunicul meu, de la care am invatat meserie, i-au cantat lui Alexandru Marghiloman (om politic roman nascut in Buzau, cu un rol decisiv in timpul primului razboi mondial – n.r.).

Sandu Tudorache este foarte mandru de familia sa, lautari in intelesul vechi al cuvantului – ‘noi nu am cantat pentru oricine, decat la oameni instariti, care veneau sa ne ia de acasa – si de bagajul de arta populara pe care l-a memorat.  Stie cateva sute de melodii, din care cel putin o treime sunt populare autentice, vechi de cateva sute de ani, restul muzica de pahar sau romante din perioada interbelica. Cele mai gustate la petreceri sunt baladele haiducesti Iancu Jianu, Corbea etc. ‘Nu se mai aude lingura sau furculita la masa daca incep sa cant, spune el.

Canta numai in picioare: „Imi respect meseria”

Intr-adevar, are o voce puternica, care porneste parca din stomac ” e nascut pentru asa ceva ” si la cei 83 de ani ai sai nu sta jos in timp ce-si face programul, canta numai in picioare pentru ca ‘imi respect meseria.

Toata stiinta muzicala a batranului este tinuta cu strictete in familie. Din vechime, in familiile de tigani lautari repertoriul se transmitea pe cale orala din tata in fiu, melodiile fiind ‘prinse din zbor si cantate dupa ureche.

Copiii sunt absolventi ai Conservatorului

Aceasta traditie a tinut pana la generatia lui Ionel Tudorache (53 de ani), fiul lui Sandu. Copiii lui Ionel, doi baieti si o fata, au facut diferite scoli de muzica, fata fiind absolventa de Conservator si profesoara de pian la Liceul de muzica ‘Dinu Lipatti din Bucuresti.

Cei din neamul Tudorache canta impreuna, vocea de baza fiind a batranului Sandu.  Batranul refuza sa invete pe cineva cantecele pe care le stie, in afara de cei din familia sa. ‘A venit si Nelu Ploiesteanu cu un reportofon sa-i cant melodiile vechi pe care le stiu, dar l-am refuzat, spune Sandu in timp ce-si aprinde o tigara. L-am intrebat cum de fumeaza la o varsta asa inaintata. ‘Fumez si beau de la 37 de ani.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News