Surse judiciare au declarat că Andreșoi a orchestrat un mecanism complex de obținere ilegală a subvențiilor europene. În perioada 2018-2023, el a încheiat contracte de arendă pentru terenuri în județele Hunedoara, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Vâlcea, Brașov și Cluj.

Ancheta continuă pentru a stabili amploarea exactă a fraudei și implicarea tuturor suspecților. Scopul acestor acțiuni era obținerea ilegală de subvenții pentru terenurile arendate.

Fiind zone împădurite, terenurile nu erau eligibile pentru subvenții de întreținere a pășunilor. Totuși, ,,regele oilor” din România a găsit o metodă.

Angajații săi identificau terenuri eligibile în aceeași comună, iar la APIA erau indicate ca fiind arendate, deși nu avea niciun titlu sau drept de a primi bani pentru ele.

Verificările anchetei au arătat că 85% din suprafața declarată la APIA nu corespundea cu cea arendată în acte. Timp de ani, APIA Hunedoara a aprobat decontarea subvențiilor.

Dumitru Andreșoi avea acte depuse pentru a primi alte opt milioane de lei ca subvenții, dar ancheta procurorilor a blocat plata, fiind vorba doar de tentativă de fraudare a fondurilor europene. Documentele erau depuse în numele mamei sale, în vârstă de 85 de ani.

Anterior, Andreșoi a fost condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală. Anul trecut, declara că este pe punctul de a cumpăra un vapor de cinci milioane de euro pentru exportul oilor. Astăzi, procurorii vor solicita arestarea preventivă a celor trei reținuți.

Urmărește-ne pe Google News