• CRJ a solicitat duminică premierului Marcel Ciolacu demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi
  • George Pleșa este acuzat, alături de Stefan Godei, de constituire de grup infracțional organizat și trafic de persoane. DIICOT a solicitat arestarea sa preventivă, alături de alți 23 de inculpați din dosar, însă Tribunalul București a decis plasarea în arest la domiciliu. Parchetul a contestat decizia instanței.
  • Ancheta Parchetului a început imediat după dezvăluirile făcute în februarie de Centrul pentru Investigații Media și Buletin de București.

Abuzurile și neregulile din „căminele groazei „din Ilfov au fost semnalate pentru prima dată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), un ONG  cu atribuții în monitorizarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din centrele sociale. În toamna anului trecut, cei de la CRJ au efectuat două vizite de monitorizare la centrele deținute de Stefan Godei în județul Ilfov. Accesul în centre a fost dificil, de fiecare dată, reprezentanții CRJ au fost nevoiți să apeleze la poliție. 

Ștefan Godei. Foto: Inquam Photos / George Călin

Godei a avut cu comportament „agresiv și intimidant, folosind un ton ridicat”. A avertizat reprezentanții CRJ că este în contact direct cu direcţia juridică a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi că este consiliat de „cel mai bun asistent social în domeniu, premiant al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, domnul George Pleşa”. La fața locului a ajuns și Gheorghe Pleșa.

Potrivit raportului CRJ, „acesta a folosit un limbaj suburban, menţionând relaţiile pe care le deţine la nivel de minister şi că este consilier în domeniul acreditării şi licenţierii de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi sau pentru îngrijiri la domiciliu”.  

Ca urmare a discuțiilor purtate cu Godei şi Pleşa, cei de la CRJ a solicitat ajutorul unui echipaj de poliţie la numărul 112. 

„Echipajul de poliţie prezent la faţa locului a arătat că situaţia nu este una nouă şi că au fost transmise mai multe solicitări privitoare la tratamentul şi condiţiile de viaţă pe care rezidenţii Centrului Armonia le reclamă ca fiind neadecvate”, se arată în raportul CRJ. 

Cine este Gheorghe Pleșa

George Pleșa, pe numele său real Gheorghe Pleșa, este unul dintre membrii marcanți ai Colegiului Național al Asistenților Social din România, membru al Comisia Electorală Centrală Permanentă. În 2016,  în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei Asistenţilor Sociali din România a fost distins de CNASR cu ”premiul de excelenţă pentru promovarea profesiei liberale de asistent social”.

George Pleșa a primit Premiul de Excelență pentru promovarea profesiei liberale de asistent social, la cea de-a III-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială. Foto: Agerpres

Considerat cu asistent social cu o bogată expertiză în domeniu, cu conexiuni la nivelul instituțiilor publice, Pleșa a fost cooptat de către Ștefan Godei în centrele sale. 

Potrivit datelor Revisal, inițial Pleșa a fost angajat pentru o scurtă, între 2-14 iunie 2022, atunci când a figurat în funcția de manager în servicii sociale la Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz.  

După ce neregulile și abuzurile din centrele deținute de Godei au fost făcute publice, George Pleșa a fost cooptat din nou. Potrivit datelor din dosarul DIICOT, Ștefan Godei avea nevoie de un șef de centru, în vederea obținerii licenței. Pleșa a acceptat să fie trecut în documente în mod fictiv. Convorbirea telefonică dintre cei doi, purtată pe 7 martie anul curent, a fost interceptată de DIICOT. Discuția face referire și la vizita CRJ din toamnă, Pleșa afirmând că era să se bată cu reprezentantele ONG-ului. 

PLEȘA GEORGE: Da, domnul GODEI! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Să trăiți, domnul PLEȘA! Ce faceți? 

PLEȘA GEORGE: Sunt bine, sănătos, în izolare! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Întrebarea mea către dumneavoastră, era alta…sunteți de acord ca timp de o lună de zile să fiți șeful nostru de centru? Nu mai râde, până îmi iese licența? 

PLEȘA GEORGE: De ce? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Pentru că mi-a cerut decizia de șef de centru, ca să, pentru licența finală, ăsta e singurul lucru pe care nu-l am! 

PLEȘA GEORGE: În condițiile în care nu mai există CRJ, că-mi era că mă bat cu ele! (n.l. râde)

 GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (Se adresează unei persoane din apropierea sa: Ai auzit ce a zis? În condițiile în care nu există CRJ ul, e de acord!)

PLEȘA GEORGE: Că altfel, mă băteam cu ele! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (Se adresează unei persoane din apropierea sa: Deci, pune-l șef de centru, pune și tu din urmă și îi trimitem să semneze și să ne-o trimită!) 

PLEȘA GEORGE: Contra cost, nu? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Haide, mă, am înțeles că ești bolnav, dar nu… 

PLEȘA GEORGE: Păi, da, dar de la boală se ridică idei! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Ai început să delirezi, să delirezi, nu? 

PLEȘA GEORGE: Da, da… 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Hai, mă, lasă, că nu e problemă, știi că nu rămân dator niciodată! 

Pleșa a acceptat să fie numit șef de centru retroactiv și l-a sprijinit pe Godei în vederea întocmirii documentației, deși nu erau îndeplinite condițiile legale de licențiere. 

Potrivit procurorilor, Pleșa s-a folosit de legăturile create în timp cu diferiți funcționari publici sau alte persoane implicate în circuitele de administrative sau de avizare din cadrul AJPIS Ilfov, ajutându-l pe Godei la obținerea ilegală a acreditării și licențelor de funcționare.

„Rolul lui Pleșa Gheorghe s-a concretizat și în redactarea/semnarea de documente și sprijinirea numitei Cărăulașu Ioana-Andreea, care a fost ajutată la întocmirea actelor necesare și îndrumarea acesteia pentru crearea aparenței de legalitate necesare, sprijin care a beneficiat în mod direct numitului Godei Ștefan Cristian. Pleșa Gheorghe este asistent social superior, fiind nașul numitei Cărăulașu IoanaAndreea, asistenta socială a Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz și se bucură de o bună reputație în cadrul breslei, fapt ce îi face expertiza în domeniul serviciilor sociale foarte căutată atât de către liderul grupului infracțional Godei Ștefan Cristian cât și de către liderul grupului infracțional de la Casa Cora, numita Dumitra Cristina Maria, dar și de alte persoane angrenate în business-ul furnizării de servicii sociale în centre rezidențiale în zona București-Ilfov”,se arată în referatul DIICOT

Deranjați de „ghimpele” CRJ

Atât proprietarul centrelor, Ștefan Godei, cât și expertul în asistență socială, Gheorghe Pleșa, manifestă o atitudine ostilă față de Centrul pentru Resurse Juridice, ONG-ul care efectuează vizite de monitorizare inopinate în centre. Godei și Pleșa au fost interceptați de DIICOT  în timp ce discută despre desființarea CRJ-ului.  

PLEȘA GEORGE: Ce faci? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Uite, aștept să vină peștele să bag peștele la baltă!

PLEȘA GEORGE: Bine, lasă asta, ce mai faci? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nimic… 

PLEȘA GEORGE: Continui? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da, merg în continuare cu… 

PLEȘA GEORGE: Am auzit că te-a vizitat și vicele! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da, vicele, economicu … 

PLEȘA GEORGE: N-au avut nimic de comentat, economicul ți-a dat feedback?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu, încă nu lasă partidu … 

PLEȘA GEORGE: Nu lasă partidu să-ți dea feedback? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da! 

PLEȘA GEORGE: Ok și ți-a găsit ceva economicul? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu… 

PLEȘA GEORGE: Atunci, ești bine! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da, asta am zis și eu! Nu putem să desființăm acest CRJ (nota lucrătorului: ONG Centrul pentru Resurse Juridice) ? 

PLEȘA GEORGE: Nu avem cum… 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: De ce? 

PLEȘA GEORGE: E o poveste mai lungă, o să-ți zic eu când o să stăm la o cafea!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Eu l-aș desființa, că e o porcărie!

PLEȘA GEORGE: Păi, știu dar nu ține de noi, de judecătorie, de judecătorie, bossule!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Ține de judecătorie, nu? Ei nu sunt licențiați pe nicăieri, nu sunt… 

PLEȘA GEORGE: Nu! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Am înțeles, dar ce drept au, atunci? 

PLEȘA GEORGE: Au contractul ăla cu ăștia! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi, trebuie să dispară acel contract!

PLEȘA GEORGE: Ăla e un idiot, d-asta îți zic, îți povestesc eu când ne vedem!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi, da, trebuie dat afară, venit unul care are… 

PLEȘA GEORGE: C…e, într-un cuvânt. Hai că sunt cu băieții ăștia aici, te sun eu cand termin, te rog eu, da? 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Are instalația bună…  

În fața procurorilor DIICOT, George Pleșa a negat acuzațiile aduse. A declarat că l-a ajutat pe Godei în calitate de prieten și că responsabilitatea pentru conținutul documentelor nu îi aparținea.

„Eu am scris acest lucru pentru Godei Ștefan Cristian, adică l-am ajutat să completeze documentația, însă acesta a fost cel care și-a asumat înscrisurile și a procurat documentele asociației și a membrilor”, a declarat Pleșa la audieri. 

Întrebat de procuror dacă a fost plătit pentru serviciile oferite, Pleșa a declarat că nu a primit bani sau alte bunuri pentru ajutorul oferit lui Godei. A susținut că o dată pe an primea câte un pește de la acesta, Godei fiind proprietarului unui bazin piscicol.

Tot pești primea și Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov, care îl ajuta pe Godei, după cum a scris duminică Libertatea.

Interzis să mai intre în centre, CRJ cere demiterea ministrului muncii

Centrul de Resurse Juridice a făcut publice rapoartele cu neregulile din căminele din Ilfov la începutul acestui an, pe 3 ianuarie. Trei luni mai târziu, pe 31 martie, ministrul Muncii a înaintat CRJ că o notificare prin care anunța că denunță unilateral acordul de colaborare pentru vizitarea inopinată a centrelor rezidențiale. Motivul invocat de Marius Budăi în notificare a fost că  „CRJ nu a blurat imaginea unor beneficiari”.

Imaginile la care făcea referire ministrul surprindeau chiar beneficiarii din căminele groazei de la Voluntari. 

Duminică, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, CRJ a solicitat demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi, considerându-l responsabil pentru perpetuarea abuzurilor din centrele sociale. 

Marius Budăi, ministrul Muncii, susține o conferință de presă despre cazul centrelor de bătrâni din Ilfov

„CRJ solicită demiterea conducerii Ministerului Muncii și asigurarea că viitorul ministru al muncii este o persoană integră și reia acordul de colaborare cu CRJ, adoptă de urgență noi proceduri legale pentru licențierea furnizorilor de servicii sociale privați și asigurarea că TOATE persoanele cu dizabilități și toți vârstnicii sunt tratați cu demnitate în comunitate și au acces la mijloace adecvate de petiționare și apărare a drepturilor fundamentale”, se arată în scrisoarea deschisă.

Centrul pentru Resurse Juridice invocă „adresa nr. 581/DGJ/31.03.2023 semnată de domnul Budăi, prin care notifică CRJ că denunță unilateral acordul de colaborare pentru vizitarea inopinată a centrelor rezidențiale – motivul semnalat de domnul ministru la punctul 3 fiind acela că ”CRJ nu a blurat imaginea unor beneficiari”. Imaginile la care se referea domnul minstru erau cuprinse într-o filmare încărcată în conținutul raportului referitor la Centrul Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și care îi erau destinate pentru a observa maniera în care sunt ”tratate” persoanele cu dizabilități de către furnizorul de servicii sociale licențiat de ministerul pe care îl conducea”.

Budăi și Vasilcoiu s-au lăudat că i-au scăpat de vizitele CRJ, acuză ONG-ul

În plus, ONG-ul susține că ministrul Budăi și secretarul de stat, Cristian Vasilcoiu au anunțat într-o conferință națională organizată la București cu directorii DGASPC că ”v-am scăpat de vizitele CRJ”. „Așadar, conducerea de la cel mai înalt nivel a Ministerului Muncii nu doar că a luat act de rapoartele de monitorizare și sesizările transmiste de CRJ dar a și încercat oprirea în viitor a acestor activități, cel mai probabil cu scopul de a ascunde și a nu permite cercetarea condițiilor care conduc la încălcarea drepturilor omului. Pentru acest motiv, ținând cont de activitatea organelor de cercetare penală din prezent, ne întrebăm dacă nu ar trebui cercetată și fapta de abuz în serviciu a celor doi înalți demnitari publici”, se arată în comunicat.

Budăi, iritat de întrebările presei pe tema desființării protocolului

Vineri, întrebat de un jurnalist de la Hotnews despre renunțarea la contractul cu CRJ, ministrul Marius Budăi a avut o ieșire nervoasă. Mai întâi a spus că acest contract a încetat de la sine, pentru că nu l-a mai prelungit. Jurnalistul i-a atras atenția că de fapt Ministerul l-a denunțat, fapt menționat chiar în documentele instituției. „L-ați denunțat unilateral, nu că a încetat. El înceta în ianuarie 2024. Haideți să respectăm realitatea”. i-a spus jurnalistul ministrului. Care a reacționat iritat: „El oricum înceta, l-am denunțat legal. Bun, unde vreți să ajungeți?”.

Ce răspunde Ministerul Muncii

Libertatea a întrebat luni Ministerul Muncii despre interceptările în care Godei și Pleșa vorbeau despre desființarea protocolului cu CRJ și decizia de denunțare survenită trei săptămâni mai târziu.

Ministerul Muncii nu a răspuns punctual la întrebare, dar într-un lung răspuns în mai multe rânduri a reluat acuzațiile la adresa ong-ului potrivit cărora ar fi difuzat imagini neblurate cu pacienții azilelor. În plus, Ministerul susține că ar fi reziliat în mai multe ocazii acest protocol

„Conducerile DGASPC-urilor au sesizat comportamentul abuziv al unor angajați ai CRJ încă din luna ianuarie a anului 2017: pătrunderea “în stil milițienesc” în centre, fotografierea și filmarea de beneficiari, de documente medicale ale acestora, amenințări. Mai mult, tot în ianuarie 2017, reoprezentanții CRJ au făcut publice fotografii foarte vechi ale unui centru din Măciuca-Vâlcea, făcute înainte ca acest centru să fie reabilitat, inducând mass-media și opiniei publice, cu intenție, o imagine deformată a realității. Verificările făcute de Corpul de Control al Ministerului Muncii la vremea respectivă au dovedit contrariul, Detalii aici. În acest context, prima reziliere a Acordului de colaborare cu CRJ a avut loc în 2017”, susține Ministerul Muncii.

În plus, ministerul susține că prin modificarea legislației oricum acest protocol ar fi rămas „în mare parte fără obiect”.

„La începutul anului 2022 Ministerul Muncii a primit, de asemenea, sesizări din partea DGASPC-urilor prin care se aducea la cunoștință același timp de comportament abuziv, ba chiar publicarea pe site-ul CRJ a unor imagini cu beneficiari minori din centre, fără ca figurile acestora să fie blurate, fapt profund imoral și nelegal. Aceste informații au fost transmise și în scris către CRJ:

În conformitate cu prevederile art.7 lit .b) din Acordul de colaborare încheiat între  Centrul de Resurse Juridice și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în data de 09.01.2020, prezentul Acord încetează prin denunțare unilaterală, în termen de 30 zile de la data comunicării prezentei notificări din următoarele considerente:

1) În temeiul prevederilor art.3 alin.(1) și (3) și al art.8 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.121/2021 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr.23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale potrivit căreia instituția noastră nu mai îndeplinește atribuții specifice în domeniul protecției copilului și adopții. Prin urmare, Acordul de colaborare încheiat între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Fundația Centrul de Resurse Juridice, înregistrat sub nr.1619/09.01.2020, respectiv nr.02./10.01.2020 a rămas în mare parte fără obiect.”

În plus, Ministerul acuză că CRJ nu a asigurat confidențialitatea datelor cu caracter personal și că în plus, reprezentanții CRJ ar fi pretins că sunt angajați ai Ministerului Muncii sau că ar fi transmis mai întâi presei informații privind controalele și nu instituțiilor în drept.

Urmărește-ne pe Google News