Matteo Messina Denaro a fost găsit luni într-o clinică din Palermo, unde se dusese pentru tratament. Anunțul arestării sale a venit după 30 de ani de căutări. Denaro, care s-a lăudat că „a umplut un cimitir de unul singur”, nu se ascunsese prea departe de locuința sa, iar acest lucru ridică întrebări, fiind inclusiv speculații că el a vrut să fie capturat, pentru a-și petrece sfârșitul vieții în spital.
Cum a reușit însă să rămână ascuns? „Nu era unul dintre acei mafioți care să plece în străinătate, în Brazilia sau în nordul Europei. Nu avea nevoie să își construiască un buncăr, ca șefii ‘Ndrangheta din Calabria. Era protejat în teritoriul său”, spune Giacomo di Girolamo, autorul unei biografii a lui Denaro, intitulată „Invizibilul”.
Potrivit acestuia, Denaro a scăpat de poliție pentru că se bucura de loialitatea oamenilor care locuiau pe teritoriul său, orașul Castelvetrano și provincia Trapani din Sicilia.
Autoritățile au sperat că vor ajunge mai repede la el, după ce, în 2013, au arestat mai multe persoane apropiate de el, inclusiv pe sora sa, Patrizia. Niciuna nu a vorbit însă.
„Dacă ați întreba unde este Matteo Messina Denaro, oamenii ar spune că fie este mort, fie se află în provincia Trapani”, mai spune Di Girolamo.
Căutarea lui Denaro a fost complicată și de lipsa fotografiilor recente. Cu doar câteva fotografii realizate la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, autoritățile italiene i-au reconstruit înfățișarea în mod digital.
Liderul mafiei Cosa Nostra
Apropiat al șefului Cosa Nostra, Salvatore „Totò” Riina, care a fost arestat în 1993 după 23 de ani în care a figurat pe lista celor mai căutate persoane, Matteo Messina Denaro s-a aflat în spatele unei campanii de violență care a făcut sute de morți, inclusiv judecători, preoți și politicieni.
Statutul lui Denaro în cadrul organizației a fost mult timp subiectul unor speculații. Era băiatul de aur al lui Riina, apropiat de frații Graviano din Brancaccio, o suburbie a orașului Palermo. După arestarea numelor grele ale mafiei, Cosa Nostra a încercat să numească un nou șef, dar de fiecare dată anchetatorii interveneau.
Denaro, cunoscut sub numele de U Siccu („Slăbănogul”), nu avea calitățile necesare pentru a fi un șef tradițional. Era prea ostentativ, iar obsesia sa pentru jocuri de noroc nu impresiona, precizează sursa citată. A reușit totuși să preia conducerea.
„A fost un șef foarte modern în anumite privințe. Nu era căsătorit, dar a avut un copil cu partenera sa. Acest lucru ar fi fost de neconceput pentru un șef mafiot de stil vechi. De asemenea, în timp ce vechii șefi erau atașați de religie, el se declara agnostic, dacă nu chiar ateu”, mai spune Di Girolamo.
Legătura cu „zona gri”
Mafia a fost întotdeauna capabilă să se schimbe odată cu vremurile, iar punctul forte al lui Denaro a fost legătura sa cu „zona gri”, în care crima organizată coexistă cu politica și afacerile, adaugă The Guardian.
Zona gri este „o zonă a societății în care complicitatea cu șefii este greu de detectat și în care parteneriatul dintre șefi și oamenii de afaceri, sau dintre pistol și laptop, nu este nicidecum întotdeauna înclinat în favoarea celor dintâi”, explică expertul în mafie John Dickie în cartea sa Mafia Republic.
Averea sa provine din investițiile în energie și în domeniul deșeurilor, infiltrându-se cu succes în administrația locală pentru a obține controlul unor importante contracte de construcții.
Denaro a fost implicat în atentatele cu bombă din 1993, când Cosa Nostra a vizat locuri de importanță culturală și turistică din Italia pentru a încerca să forțeze statul să abroge legile antimafia dure.
Ultima apariție confirmată a lui Denaro înainte de arestarea sa a avut loc în Toscana, în 1993, în perioada în care explozibilii dintr-un Fiat parcat au fost detonați în fața galeriei Uffizi, provocând moartea a trei persoane, rănirea a peste 40 și deteriorarea unor opere de artă neprețuite.
Totodată, el a fost implicat în răpirea și apoi uciderea lui Giuseppe di Matteo, în vârstă de 11 ani, fiul unui mafiot care a devenit martor al statului. Copilul a fost ținut captiv timp de doi ani de o bandă din care făcea parte Denaro. Scopul era ca tatăl lui să fie presat să își retragă dezvăluirile. În cele din urmă, băiatul a fost strangulat, iar corpul i-a fost dizolvat în acid.
„Este important să aflăm cine l-a protejat”
După arestarea lui Denaro, sunt voci care își exprimă reticența față de importanța rolului pe care el în juca în prezent.
„Este o veste excelentă, dar succesul statului va fi complet doar atunci când vom putea înțelege ce rol a jucat Matteo Messina Denaro în campania de bombardamente din 92-93. De asemenea, este important să aflăm cum a reușit să rămână fugar de justiție timp de 30 de ani și cine l-a protejat”, spune Nino di Matteo, un fost procuror antimafia din Palermo, în prezent membru din înaltul consiliu al puterii judecătorești.
„Arestarea este un important pas înainte, însă ar fi o greșeală să credem că, odată cu arestarea de astăzi, lupta împotriva mafiei s-a încheiat. Cu siguranță Matteo Messina Denaro era cel mai important membru al mafiei aflat încă în libertate – dar experiența ar trebui să ne învețe că Cosa Nostra este capabilă să se regrupeze, să se reorganizeze și să se relanseze”, mai spune Nino di Matteo, adăugând că „ar fi un mare pas înainte dacă el ar decide să colaboreze cu justiția și să spună adevărul despre ceea ce știe”.
Foto: EPA