Serviciul Județean de Ambulanță Buzău nu duce deloc lipsă de apeluri. Din păcate, tot mai multe dintre apeluri se dovedesc să fie din partea celor care s-au obișnuit să folosească salvarea pe post de taxi. Bolnavii închipuiți nu doresc în momentul în care solicită salvarea decât să găsească un mijloc de transport pentru a ajunge repede în oraș.
Așa se face că, fie dimineața, fie seara, mașinile Serviciului Județean de Ambulanță Buzău ajung să fie solicitate în special în comunele unde există populație preponderent de etnie romă care, de fapt, nu urmărește decât să ajungă la Unitatea de Primire Urgențe, scrie Observatorul Buzoian. Apoi, ajunși în curtea spitalului, pleacă liniștiți la treburile care le au de rezolvat în oraș.
„Acest fenomen s-a amplificat. Tot mai mulți așa ziși „pacienți” solicită ajutorul ambulanței pentru a fi transportați la Spital. De fapt, scopul este cu totul altul. Oamenii aleg să se prefacă că au dureri crunte pentru a ajunge la spital, de unde pleacă liniștiți acolo unde au treabă”, a precizat unul din șoferii de la Ambulanța Buzău.
Șoferii de pe salvare au ajuns să îi cunoască pe falșii pacienți, care de cele mai multe ori așteaptă ambulanța gata pregătiți cu bagajele de care au nevoie.
„Săptămâna trecută m-a așteptat unul cu un sac lângă el și l-am întrebat dacă merge la spital sau are treabă la târg. Mi-a spus că se simte rău, dar că trebuie să își ia și sacul cu el. Când i-am spus că voi chema Poliția, a refuzat să mai suie în ambulanță. Acum, o mamă și fiica ei au sunat ca se simt rău. Le-am adus la spital însă după câteva minute s-au făcute nevăzute”, a declarat șoferul de pe ambulanță.
Și în alte orașe ambulanță este folosită pentru altceva. De exemplu, la Satu Mate, pentru transportul brazilor.