Funicularul care uneşte două sate din Anglia, Lynmouth şi Lynton, este unic în lume, datorită modului său ingenios de funcţionare. Acesta urcă şi coboară doar cu ajutorul apei, fără a avea nevoie de curent electric, pe principiul contragreutăţii.
Spre finalul secolului 19, locuitorii celor două sate au căutat o modalitate de a face legătura între aşezări printr-un mod mai facil decât cu ajutorul măgarilor. Fiindcă piciorul sau animalele de povară erau o modalitate prea dificilă de a urca dealul foarte abrut, au pus bazele unui funicular. În 1890, la trei ani după conceperea proiectului, a fost gata.
Unicitatea lui e dată de folosirea apei şi a principiului contragreutăţii pentru punerea în mişcare a celor două vagoane. Astfel, un rezervor al vagonului care se află în vârful dealului este umplut cu apă. Apa este adusă printr-o ţeavă lungă de o milă, din râul West Lyn. După ce vagonul de sus este umplut cu apă, cel de jos dă drumul apei pe care o conţine şi, astfel, prin intermediul unui cablu, vagonul mai uşor urcă, iar celălalt coboară.
Lungimea liniei este de 263 de metri . Funicularul funcţionează pe acelaşi principiu de la înfiinţare, fiind, bineînţeles, în proprietatea aceleiaşi companii.