Coloana de manifestanţi s-a întins pe o distanţă de peste doi kilometri, din faţa Ateneului Român, până în faţa Guvernului. Practic, în momentul în care primii participanţi la marşul de protest au ajuns în Piaţa Victoriei, din Piaţa George Enescu încă nu plecaseră toţi manifestanţii.

Peste 8.000 de asistente medicale, moaşe, brancardieri şi personal auxiliar din spitale şi clinici de stat au participat la acest miting de amploare pentru a protesta faţă de măsurile pe care Guvernul României vrea să le adopte.

„Vrem eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Nu suntem de acord cu transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, fiindcă, astfel, creşterea de 25%, practic, nu va exista, fiindcă ce primim în plus va trebui să dăm înapoi statului sub formă de taxă”, a spus una dintre asistentele medicale care a participat la marşul de protest.

„Condiţiile din spitale nu s-au îmbunătăţit deloc, avem deficit uriaş de medici, de asistente, de personal TESA, nu avem echipamente medicale, nu avem spitale ca lumea, iar Guvernul ce face?! În loc să investească, ne aruncă minciuni în ochi, ne promite creşteri de salarii, şi ne dă taxe şi impozite. Noi am tot protestat, ei ne-au tot amăgit, aşa că, în acest moment, nu văd altă soluţie decât greva generală”, a spus un alt participant la acţiunea de protest.

Iniţial, Jandarmeria nu a vrut să permită protestatarilor să plece în marş spre Guvern, fiindcă nu aveau autorizaţie pentru acest miting. Ulterior au decis să le permită marşul, dar i-au obligat pe participanţi să meargă pe trotuar. Astfel, s-a format un lanţ uman lung de peste doi kilometri, iar traficul pe bulevardele Magheru, Lascăr Catargiu şi Dacia a fost dat peste cap.

La finalul lunii septembrie, Federaţia Solidaritatea Sanitară a organizat mai multe acţiuni de protest, cerând, de asemenea, demisia Guvernului.

Protestul angajaţilor din Sănătate, care a început în jurul orei 11:00, s-a încheiat cu puţin înainte de ora 16:00. Liderii SANITAS au anunţat că negocierile cu reprezentanţii Guvernului vor continua iar dacă nu se va ajunge la un consens, va fi luată în calcul declanşarea grevei generale.

„Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Ori dăm la toţi 10% sau 30%, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi gardă şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc. Dacă nu ne înţelegem şi nu câştigăm nimic şi a fost o minciună, atunci grevă”, a declarat Leonard Bărăscu, liderul SANITAS.

Bărăscu a spus că se va întâlni, vineri, pentru o nouă rundă de discuţii cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

 
 

Urmărește-ne pe Google News