Cuprins:
Colonia de corali, care ar putea avea peste 300 de ani vechime, este mai mare decât o balenă albastră. Ea a fost găsită de un videograf care lucra pe o navă National Geographic, în timp ce explora zone îndepărtate ale Pacificului pentru a evalua impactul schimbărilor climatice.
Descoperire emoționantă
Manu San Felix, videograful care a făcut descoperirea, a declarat pentru BBC: „Am mers la scufundări într-un loc unde harta indica prezența unei epave și apoi am văzut ceva”. El și-a chemat partenerul de scufundări, care este și fiul său Inigo, pentru a inspecta mai îndeaproape.
San Felix a descris experiența ca fiind asemănătoare cu vederea unei „catedrale subacvatice”.
„Este foarte emoționant. Am simțit un respect imens pentru ceva care a rămas într-un singur loc și a supraviețuit sute de ani”, a adăugat el.
Dimensiuni impresionante
Oamenii de știință de pe expediție au măsurat colonia de corali folosind un tip special de ruletă subacvatică. Aceasta are o lățime de 34 de metri, o lungime de 32 de metri și o înălțime de 5,5 metri.
Colonia aparține speciei Pavona clavus și oferă adăpost pentru creveți, crabi, pești și alte creaturi marine. Vârsta sa avansată o transformă într-o fereastră către istoria condițiilor oceanice din trecut.
Importanța descoperirii
Eric Brown, un om de știință specializat în corali, prezent în expediția National Geographic, a declarat că starea de sănătate a coralilor „arată destul de bine”.
El a adăugat: „În timp ce recifele de corali din apele puțin adânci din apropiere erau degradate din cauza mărilor mai calde, observarea acestei oaze mari și sănătoase de corali în ape puțin mai adânci este o rază de speranță”.
Descoperirea vine într-un moment crucial pentru ecosistemele marine. Un raport recent al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii arată că 44% dintre coralii care trăiesc în ape calde sunt amenințați cu dispariția, o creștere de o treime față de ultima evaluare din 2008.
Contextul schimbărilor climatice
La nivel global, coralii se confruntă cu presiuni severe pe măsură ce oceanele se încălzesc din cauza schimbărilor climatice. Adesea descriși ca „arhitecți” ai mărilor, coralii se pot uni pentru a forma recife vaste unde trăiesc pești și alte specii.
Recifele de corali susțin, de asemenea, mijloacele de trai ale unui miliard de oameni, inclusiv prin sprijinirea turismului sau pescuitului, potrivit Forumului Economic Mondial.
Importanța pentru Insulele Solomon
Trevor Manemahaga, ministrul climei din Insulele Solomon, prezent la summitul ONU privind clima COP29 din Baku, Azerbaidjan, a declarat pentru BBC că națiunea sa ar fi mândră de coralii nou- descoperiți. „Vrem ca lumea să știe că acesta este un loc special și trebuie protejat”, a spus el.
„Ne bazăm în mare parte pe resursele marine pentru supraviețuirea economică, așa că coralii sunt foarte, foarte importanți […] Și este crucial și critic pentru economia noastră să ne asigurăm că coralii noștri nu sunt exploatați”, a adăugat Manemahaga.
Națiunile insulare mici, precum Insulele Solomon, sunt extrem de vulnerabile la schimbările climatice. Manemahaga a declarat că a văzut personal efectele încălzirii globale asupra națiunii sale, care provoacă cicloane mai puternice și erodează linia de coastă, determinând casele să cadă în apă.