Potrivit ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó, care a participat la inaugurare, depozitul și fabrica de vaccinuri fac parte dintr-un pachet de investiţii greenfield de peste 22 de milioane de euro, dintre care 1,6 miliarde de forinți (4,3 milioane de euro) reprezintă o subvenție acordată de statul ungar.
De la începutul proiectului, compania a creat 180 de noi locuri de muncă în Ungaria.
În discursul său, Péter Szijjártó a subliniat că ultimul an şi jumătate a vizat combaterea coronavirusului care, „în ciuda progreselor continue, ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în cazul izbucnirii unei astfel de pandemii”.
Potrivit şefului diplomaţiei ungare, această perioadă a demonstrat nevoia măsurilor de prevenţie, dintre care „vaccinarea este menţionată ca fiind cea mai importantă şi fundamentală dintre măsuri”. Péter Szijjártó a subliniat că la fel este şi în cazul domeniului veterinar, întrucât şi acest domeniu a avut „Covidul lui”, dând exemplu pesta porcină sau gripa aviară. Acesta a avertizat că sănătatea animală şi cea umană sunt extrem de strâns legate, iar succesul celei din urmă începe cu succesul primei.
Potrivit specialiştilor, trei sferturi din bolile infecţioase umane provin de la animale, iar recent au fost identificate 887 de virusuri la diferite animale care prezintă riscul de a se răspândi şi în rândul oamenilor, a subliniat Szijjártó. Oficialul de la Budapesta a mai spus că virusurile formează în permanenţă mutaţii noi, deci sunt necesare inovaţii şi cercetări continue, motiv pentru care investiţia actuală a companiei Ceva-Phylaxia este importantă.
În urma investiţiei, se va realiza cea mai mare unitate de depozitare în camere frigorifice din blocul comunitar, care va avea o capacitate de stocare de aproximativ 2,5 milioane de fiole de vaccin.
Ministrul ungar al afacerilor externe a mai anunţat că performanţa industriei farmaceutice ungare a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 5%, iar acest sector oferă joburi pentru aproximativ 35.000 de persoane.
La începutul lunii septembrie 2021, agenția MTI relata că mai mulți reprezentanți ai guvernului și ai autorităților locale din Ungaria au pus în Debrecen, al doilea cel mai mare oraș din țara vecină, piatra de temelie pentru Fabrica Națională de Vaccinuri. Aceasta va produce, printre altele, și vaccinurile obligatorii.
Ministrul tehnologiei şi inovaţiei, Laszla Palkovics, spunea atunci că uzina va începe să producă vaccinuri la sfârşitul anului viitor, la o cadenţă de peste 20 de milioane de unităţi pe an.
Guvernul de la Budapesta va investi 158 de milioane de euro în fabrica de la Debrecen.