USS Zumwalt a fost numit după Amiralul Elmo Zumwalt, cel mai tânăr șef al operațiunilor navale din istoria SUA.
Nava este un distrugător de rachete ghidate, ceea ce înseamnă că scopul său principal este acela de a oferi sprijin antiaerian flotei Marinei SUA.
Construcția navei a început în octombrie 2008. A fost lansată în octombrie 2013 și pusă în funcțiune în octombrie 2016.
Marina are alte două distrugătoare de clasă Zumwalt: USS Michael Monsoor și USS Lyndon B. Johnson.
Cele trei distrugătoare din clasa Zumwalt au costat în total aproximativ 22,4 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare, potrivit Bloomberg.
General Dynamics, proprietarul șantierului naval Bath Iron Works, care a proiectat USS Zumwalt, a construit o instalație de 40 de milioane de dolari doar pentru a găzdui construcția navelor masive.
Se spune că prova tip „cuțit” a navei o face mai stabilă în marea agitată, în comparație cu alți combatanți de suprafață, cum ar fi distrugătoarele și crucișătoarele, potrivit Defense News
Vasul de 182 de metri lungime poate găzdui 158 de membri ai echipajului, potrivit Naval Technology. Are o viteză susținută de 30 de noduri și o greutate de aproximativ 16.000 de tone.
Aceasta este alimentată de turbine cu gaz Rolls-Royce MT30 și turbine generatoare Rolls-Royce RR4500, potrivit AeroWeb.
În ciuda costului lor, Zumwalts a avut parte de probleme cu echipamentul. La scurt timp după punerea în funcțiune în 2016, vasul s-a defectat în Canalul Panama. A doua navă din clasa sa, USS Michael Monsoor, a eșuat în timpul antrenamentelor pe mare în anul următor.
Expertul militar Sebastian Roblin a numit distrugătoarele un „concept de navă ambițios, dar eșuat” și a remarcat că armamentul de la bordul acestora nu era deloc ieftin.
Obuzele ghidate cu proiectile de atac terestre cu rază lungă de acțiune ale navei costă aproximativ 800.000 de dolari fiecare, aproape același preț cu al unei rachete de croazieră.
Marina a renunțat într-un final la aceste obuze, fiind considerate prea scumpe pentru a fi produse.
Roblin a spus că Zumwalt a fost produs pe baza estimărilor „nerealiste” care au avut la bază costuri minime, în ciuda faptului că a trecut cu 50% peste buget.