Până la 10.000 de persoane, cu aproximativ 250 de avioane din 25 de țări membre și partenere ale alianței participă la manevrele militare. Printre ele se numără și Suedia, stat care așteaptă unda verde din partea Turciei și Ungariei pentru aderarea la NATO.
Prin exercițiul aerian organizat în Germania, cel mai mare din istoria alianței, NATO vrea să își consolideze protecția în fața dronelor și a rachetelor de croazieră în caz de atac care ar putea să vizeze orașe, aeroporturi sau porturi de pe teritoriul său.
„Suntem o alianţă defensivă şi aşa este planificat acest exerciţiu”, a subliniat şeful Forţele Aeriene Germane, generalul Ingo Gerhartz, precizând că niciun zbor nu va fi direcționat către exclava rusă Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania, state membre NATO.
„Aş fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua în considerare ce demonstrează acest lucru în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă puterea acestei alianţe, şi asta îl include pe domnul Putin. (…) Prin sincronizare ne sporim forţa”, a declarat, la rândul său, Amy Gutmann, ambasadoarea SUA în Germania, adăugând că nu există intenția ca exercițiul să fie unul regulat, dar este posibil ca acesta să nu fie ultimul.
Exercițiul este menit să „să completeze prezenţa permanentă a Statelor Unite în Europa”, oferind o pregătire „la o scară mai mare decât ceea ce se realizează de obicei pe continent”, a spus și generalul Michael Loh, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA.
„Air Defender” a fost conceput în anul 2018, fiind, parțial, un răspuns la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, nerecunoscută la nivel internațional.
Foto: Profimedia