De ce un Festival Naţional al Peştelui?
PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiect al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.
De asemenea, Festivalul Naţional al Peştelui îşi propune creşterea încrederii populaţiei în mărcile comerciale operate de jucătorii din industria piscicolă naţională (ferme piscicole, procesatori de peşte, magazine de desfacere şi comercializare, etc.).
Un alt obiectiv al festivalului este creşterea numărului de activităţi în ramurile conexe industriei de resort şi anume, pescuitul sportiv şi turismul piscicol.
PESCIA 2014 începe la Targu-Jiu şi se termină la Iaşi
Prima ediţie din acest an a Festivalului Naţional al Peştelui va avea loc la Târgu Jiu, în perioada 16 – 18 mai şi se va desfăşura pe Insuliţă.
Evenimentul va reuni producătorii, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai balţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti, producători de utilaje pentru procesarea peştelui).
Festivalul Peştelui va continua cu alte patru ediţii, după cum urmează:
• 20 -22 iunie, Cluj-Napoca
• 15-17 august, Constanţa
• 3-5 octombrie, Bucureşti
• 24 -26 octombrie, Iaşi
Intrarea la oricare dintre ediţiile PESCIA 2014 va fi liberă.
Expoziţiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri şi sâmbătă între orele 10:00 – 18:00, iar duminica intre orele 10:00 – 16:00.
Activităţi desfăşurate în fiecare dintre ediţiile Festivalului Naţional al Peştelui – PESCIA
Pe lângă consumul de preparate şi mâncăruri de peşte, vizitatorii festivalului vor putea participa la numeroase demonstraţii realizate de bucătari: de evaluare a prospeţimii peştelui, de tranşare a acestuia, demonstraţii de condimentare şi gătit.
Cei interesaţi de beneficiile consumului de peşte vor putea participa la conferinţe susţinute, în fiecare oraş al evenimentului, de către medici specialişti în nutriţie, diabet şi endocrinologie.
Amatorii de pescuit vor avea parte de lecţii scurte în standurile de profil, în care vor putea învăţa de la profesionişti tehnici de pescuit sportiv, cum se fac monturile şi nodurile dar şi cum se folosesc corespunzător echipamentele destinate pescuitului.
Din nicio ediţie a PESCIA 2014 nu vor lipsi prezentări de preparate din peşte şi alte produse folosite la gătitul şi servirea acestuia (condimente, sosuri, uleiuri, vin, veselă, tacâmuri şi alte accesorii folosite în gastronomia peştelui).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro