Muzeul de Astronomie din Shanghai face parte din Muzeul de Știință și Tehnologie din Shanghai și va găzdui expoziții, un planetariu și un observator.

De asemenea, muzeul dispune de un telescop solar de 78 de metri.

Muzeul a fost conceput în 2014 de firma americană Ennead Architects, care a câștigat un concurs internațional pentru proiectarea clădirii.

„Ne-am gândit că putem folosi arhitectura pentru a aduce un impact incredibil acestei experiențe. Clădirea este menită să fie o întruchipare a arhitecturii de inspirație astronomică”, a afirmat designerul principal Thomas J. Wong, într-un interviu.

Designerul și echipa sa nu au vrut să construiască muzeul cu tradiționalii pereți drepți, ci au ales liniilor de arc.

Prin alegerea lor, Wong și echipa au vrut să arate că totul în univers este într-o continuă mișcare și guvernat de o serie de forțe, mai scrie CNN.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Potrivit lui Wong, designerii au fost, de asemenea, influențați de „problema celor trei corpuri”, întrebarea încă nerezolvată a modului în care se poate calcula matematic mișcarea a trei entități cerești – cum ar fi planete, luni sau stele – pe baza relațiilor lor gravitaționale.

„Motivul pentru care am considerat că problema cu trei corpuri este interesantă este că e un set complex de orbite. Acestea sunt relații dinamice, spre deosebire de un cerc simplu în jurul centrului. Și asta a făcut parte din intenția proiectantului – de a surprinde acea complexitate”, a explicat Wong.

Designul proiectat de Wong include trei forme arcuite: un oculus, o sferă și o cupolă inversată – adică soare, lună și stele.

Fiecare găzduiește o atracție importantă pentru vizitatori.

Turiștii intră mai întâi în oculus, situată deasupra intrării principale a muzeului. Aceasta acționează ca un ceas, producând un cerc de lumină solară care se deplasează pe podea pe tot parcursul zilei, indicând ora și sezonul.

Urmează teatrul planetariului, care este închis într-o sferă și iese din acoperișul clădirii ca un răsărit de lună.

La final, o imensă cupolă de sticlă inversată de pe vârful acoperișului oferă vizitatorilor șansa de a admira cum arată cerul noaptea, descris de proiectanți drept „o întâlnire reală cu universul pentru a încheia experiența simulată în interior”.

„Vrem ca oamenii să înțeleagă natura specială a Pământului ca un loc care găzduiește viața, spre deosebire de orice alt loc pe care îl știm din univers”, a spus Wong.

Foto: Profimedia/ Ennead.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News