O echipă formată din cercetători de la Institutul Tropical Smithsonian din Panama şi de la Universitatea din Florida, SUA, a făcut o descoperire senzaţională. Zilele trecute, pe când efectuau săpături în jurul unei mine de cărbuni din Columbia, oamenii de ştiinţă au dezgropat rămăşiţele celui mai mare şarpe care a fost găsit până în prezent pe Pământ.
Uimiţi de mărimea fosilelor descoperite, cercetătorii l-au denumit Titanoboa Cerrejonensis (“şarpele boa gigant din Cerrejon”), după numele minelor de cărbune unde au fost găsite aceste oase.
Titanoboa avea o lungime de aproape 15 metri, cântărea peste o tonă (în jur de 1.200 de kilograme), iar corpul său masiv avea un diametru de aproximativ un metru. El a trăit acum 58-60 de milioane de ani, când regnul animal de pe Pământ îşi revenea, treptat, după dispariţia în masă a dinozaurilor. Specialiştii consideră că această reptilă abia descoperită ar fi fost una dintre cele mai mari vertebrate de pe pământ.
Putea să înghită o vacă întreagă
Titanoboa trăia în pădurile tropicale şi se hrănea, cel mai probabil, cu peşti mari , crocodili şi broaşte ţestoase de apă dulce. Putea să înghită însă fără probleme şi un animal de dimensiunile unei vaci. Nu era veninos şi avea un stil de viaţă asemănător şerpilor anaconda din zilele noastre (care ajung la o lungime de 11 metri), care îşi ucid prada prin asfixiere. Cercetătorii consideră că un şarpe de asemenea dimensiuni ar fi avut nevoie de o temperatură medie cuprinsă între 30 şi 34 de grade Celsius pentru a supravieţui.