Kremlinului îi plac înțelegerile în spatele ușilor închise, „diplomația ostaticilor” departe de lumina reflectoarelor presei, notează sursa citată. În ciuda „tăcerii”, existau semnale. Ceva se mișca, scrie BBC.
Într-un interviu acordat lui Tucker Carlson, fostul prezentator Fox News, în februarie anul trecut, Vladimir Putin a vorbit despre Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care fusese arestat în Rusia și acuzat de spionaj, aminteşte BBC.
„Nu exclud ca domnul Gershkovich să se întoarcă în țara sa natală. Vrem ca serviciile speciale americane să se gândească la modul în care pot contribui la atingerea obiectivelor pe care le urmăresc serviciile noastre speciale”, declara Putin.
Declaraţia arăta că Moscova era deschisă să încheie o înțelegere. Liderul de la Kremlin nu a dat nume, dar a spus foarte clar pe cine vrea Rusia în schimb: Vadim Krasikov, presupusul agent rus care ispășea o condamnare pe viață pentru crimă în Germania.
Câteva zile mai târziu, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penală izolată din Arctica. Înainte de moartea sa, au avut loc discuții privind schimbul lui Navalnîi, Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin american Paul Whelan, toți închiși în Rusia, cu Vadim Krasikov în Germania.
În luna iunie, procesul de spionaj cu ușile închise al lui Evan Gershkovich, catalogat ca o „farsă” de Wall Street Journal și de guvernul SUA, a început în sfârșit la Ekaterinburg. Cazul a fost rapid amânat până la jumătatea lunii august.
Totuşi, instanța a devansat în mod neașteptat a doua audiere cu mai mult de trei săptămâni. La capătul unui proces-fulger de trei zile, Evan Gershkovich a fost declarat vinovat și condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie penală.
În aceeași zi, jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare de un tribunal din Kazan. Procesul ei a durat doar două zile.
A fost cel mai puternic semn de până acum că s-a ajuns la o înțelegere, că un schimb este probabil. În mod normal, autoritățile ruse consideră o condamnare drept o condiție prealabilă pentru orice schimb de prizonieri, punctează BBC.
La începutul acestei săptămâni, au fost mai multe semnale, cu informaţii conform cărora o serie de prizonieri politici ruși proeminenți au fost mutați din coloniile lor penale sau din centrele de detenție.
De asemenea, preşedintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a fost de acord să îl grațieze pe Rico Krieger, un cetățean german condamnat la moarte pentru terorism și alte acuzații.
Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri Est-Vest de la Războiul Rece încoace. Guvernele occidentale se vor bucura de eliberarea străinilor, precum și de libertatea unora dintre cei mai importanți prizonieri politici din Rusia, mai scrie BBC.
Citiţi şi:
- Jurnalistul american Evan Gershkovich şi pușcașul marin Paul Whelan, eliberaţi de Rusia în cadrul primei faze a unui schimb istoric de deţinuţi. Cine mai e pe listă
- Momentul predării spionilor ruși. Primele declarații ale lui Joe Biden: critici la adresa Rusiei și mulțumiri pentru Olaf Scholz | VIDEO
- Navalnîi ar fi fost inclus în schimbul de prizonieri dacă nu ar fi intervenit Putin, spune un opozant rus. Casa Albă confirmă declarația