Noile imagini dezvăluie mici structuri magnetice în detalii incredibile, notează Live Science. Structurile care se văd ca niște „celule” sunt de fapt de mărimea statului Texas.
Rezoluția și sensibilitatea unică a telescopului Inouye îi vor permite să sondeze câmpul magnetic al soarelui pentru prima dată. Noul telescop va căuta, de asemenea, răspunsuri pentru unul dintre misterele solare: de ce coroana soarelui sau stratul exterior este mai fierbinte decât suprafața sa vizibilă?
Până acum, abia am văzut vârful aisbergului.
Thomas Rimmele, directorul Inouye:
Construcția acestui telescop a început în 2012. Inouye este menit să funcționeze timp de 44 de ani, ceea ce ar trebui să acopere două din ciclurile solare complete, de 22 de ani fiecare.
Soarele aruncă în mod constant material în spațiu, în toate direcțiile. Acest vânt solar continuu interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, provocând aurorele.
Alte izbucniri sunt mai dramatice. Ocazional, soarele va scuipa bucăți mari de plasmă și particule cunoscute sub numele de ejectii coronale de masă (CME); dacă acestea ajung pe Pământ, ele pot afecta sateliții și rețelele electrice.
Telescopul Inouye ar trebui să le permită astronomilor să afle mai multe despre ceea ce influențează vremea în Spațiu. Această înțelegere poate ajuta predicțiile de viteză pentru cele mai extreme evenimente, permițând un răspuns mai rapid în situații periculoase.
Proteste în ”Casa Soarelui”
Haleakala, hawaiană pentru „Casa Soarelui”, pare a fi locul ideal pentru un telescop solar. Celebru la nivel mondial pentru răsăriturile sale spectaculoase, vulcanul latent de acolo primește cu aproximativ 15 minute mai multă lumină de zi decât porțiunea de la nivelul mării din insula Maui.
Pe Insulă, Inouye nu a scăpat de opoziție. În 2015 și 2017, sute de protestatari s-au adunat pentru a bloca vehiculele de construcții.
De atunci, oficialii telescopului s-au întâlnit de două ori pe an cu un grup de lucru cu hawaieni autohtoni, pe care intenționează să-l aducă pentru a vedea telescopul terminat. Un nou centru de asistență științifică a fost, de asemenea, construit la baza muntelui pentru a oferi sprijin în afara amplasamentului, iar vârful rămâne deschis pentru nativii hawaieni care doresc să-și practice religia pe versanții săi.
Observatorul Național Solar a creat, de asemenea, un set de planuri de lecții pentru profesorii din școlile gimnaziale care evidențiază lunga istorie a astronomiei din Hawaii.
Sursa foto: NSO/NSF/AURA