Între octombrie 2021 şi aprilie 2022, autorităţile pentru imigraţie ale Statelor Unite ale Americii au reţinut 114.916 cubanezi, majoritatea la graniţa dintre SUA şi Mexic, conform celor mai recente date ale agenţiei americane pentru vămi şi protecţia frontierelor (CPB).
Cubanezii au reprezentat al doilea cel mai numeros grup de migranţi opriţi la graniţele SUA în martie şi aprilie, după mexicani, a consemnat Miami Herald.
Se vorbeşte deja de un „Mariel tăcut”, referire la exodul din 1980, când 125.000 de cubanezi au emigrat în masă în Florida, între aprilie şi octombrie.
CPB raportează doar numărul migranţilor reţinuţi, nu și pe cel al celor intraţi legal, iar unii ar putea fi luaţi în calcul de mai multe ori, dacă trec graniţa în mod repetat.
Cele mai recente cifre indică deja „fără îndoială cel mai mare exod din Cuba din ultimele patru decenii”, potrivit lui Jorge Duany, expert în emigraţie la Institutul de cercetări cubaneze al Universităţii internaţionale din Florida.
Duany a explicat că mai mulţi factori au contribuit la apariţia acestui val, de la recesiunea economică din Cuba şi intensificarea sancţiunilor economice impuse de fosta administraţie a lui Donald Trump, până la pandemia de coronavirus şi protestele sociale din iulie anul trecut.
Relațiile dintre SUA și Cuba au cunoscut o îmbunătățire între 2014 și 2016, în perioada lui Barack Obama, urmând să se deterioreze, din nou, în mandatul lui Doland Trumo.
Sancțiunile impuse de administrația Trump au fost menținute și în mandatul lui Biden, care a anunțat însă, săptămâna trecută, că va relaxa unele restricții, în special cele legate de procedurile de imigrare, transferuile de bani și legăturile aeriene.
„Cuba se află pe lista de ţări a Departamentului de Stat care se presupune că susţin terorismul, una dintre principalele cauze ale dificultăţilor cu care se confruntă Cuba în tranzacţiile sale comerciale şi financiare în numeroase locuri ale lumii”, a menţionat şeful diplomaţiei cubaneze, Bruno Rodriguez.
În afară de cubanezi, un număr mare de migranţi au provenit din Venezuela şi Nicaraguam, dovadea că regimurile autoritare poate duce la destabilizarea regiunii.
Gărzile de la frontiera americană au raportat reţinerea, până acum, a peste 90.000 de venezueleni şi a unui număr similar de nicaraguani, în anul fiscal care a început în octombrie.