600 de lei pentru clasa I, inclusiv uniforma

Părinţii Marei au început şi ei din timp cumpărăturile pentru şcolăriţa lor în vârstă de 7 ani care, pe 14 septembrie, va păşi în clasa I. Cu toate că nu au apucat să achiziţioneze tot ceea ce este necesar, aceştia au cheltuit deja 300 de lei şi sunt convinşi că mai au de dat încă pe atât pe caietele tip şi pe manuale.
Iar dacă va fi nevoie şi de o uniformă personalizată – aşa cum cer, mai nou, şcolile cu pretenţii – vor mai scoate din buzunar o sumă frumuşică.
Reporterii ziarului Libertatea au vizitat raioanele de rechizite din hipermarketuri şi supermarketuri şi vă spun la ce preţuri găsiţi principalele rechizite de care au nevoie preşcolarii, şcolarii, dar şi elevii de liceu.
Astfel, pentru un minim necesar de rechizite veţi fi nevoiţi să scoateţi din buzunar cel puţin 240,95 de lei (totalul preţurilor rechizitelor din tabelul al doilea).

Va merge la ore cu ghiozdan de la bunica

O pensionară din Bucureşti se pregăteşte să împrumute 350 de lei, “sau 400”, de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pentru a-i cumpăra rechizite nepotului ei.
Cătălin este singura rudă a Marcelei Tamaş. Ea nu mai are soţ, nici copii, doar un nepot. Din cauza sărăciei, băiatul a stat mult timp la Casa de copii, dar după ce a împlinit 18 ani a trebuit să plece de acolo. Stă la bunica, într-o casă din Ferentari şi trăiesc amândoi dintr-o pensie socială de 400 de lei.
“Este în clasa a X-a la profesională, trebuie să-i cumpăr caiete, un stilou, un ghiozdan, adidaşi… Poate nu îi cumpăr acum ghiozdan, că duce caietele sub braţ. Dar trebuie să cumpărăm lemne pentru la iarnă şi nu ştiu cu ce. Mai trebuie să şi mănânce, măcar o ciorbă de cartofi… Eu mă mulţumesc cu o felie de pâine pe zi, nu mai iau medicamente… dar el trebuie să mănânce. Cui să mă plâng, cine să mă înţeleagă?”, spune Marcela Tamaş, în timp ce scoate toţi banii din buzunar: câteva zeci de lei.
“Atât mai am, cum să-l trimit la şcoală aşa? Şi trebuie să înveţe o meserie!”, spune femeia, completată imediat de Cătălin: “Operator pentru maşini cu comandă numerică!” – aceasta este speranţa lui. (Sorin Golea)
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News